Welke soorten kanker kan HPV veroorzaken?

Welke soorten kanker kan HPV veroorzaken?

Kanker door HPV HPV kan verschillende soorten kanker veroorzaken, zoals baarmoederhalskanker, kanker bij de vagina, schaamlippen, anus, penis en in de mond- en keelholte. Het aantal gevallen van kanker door HPV per jaar is de laatste jaren licht gestegen.

Hoeveel procent sterft aan baarmoederhalskanker?

Het gemiddelde sterftecijfer in de EU voor baarmoederhalskanker is 35% hoger dan het Vlaamse cijfer. Het aandeel van baarmoederhalskanker (C53) in de hele groep baarmoeder(hals)kanker (C53-C55) was in Vlaanderen 34%. In de EU was dit aandeel gemiddeld 37%, maar het varieerde van 16% tot 73%.

Hoe dodelijk is HPV?

Ongeveer 220 vrouwen per jaar overlijden aan deze ziekte. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk. Baarmoederhalskanker ontstaat door een langdurige infectie van het humaan papillomavirus ( HPV humaan papillomavirus). Er bestaan ruim 170 soorten (typen) van het HPV-virus.

Hoe groot is de kans dat HPV kanker veroorzaakt?

Vanaf 2022 is de HPV-vaccinatie ook beschikbaar voor jongens. Alle jongens en meisjes krijgen de vaccinatie dan aangeboden als ze 9 jaar zijn. De vaccinatie voorkomt infectie van 2 hoog-risico-HPV-types: HPV 16 en HPV 18. Deze types veroorzaken ongeveer 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Hoe verhoog je de kans op HPV?

Infecties met meerdere HPV-types verhogen de kans op baarmoederhalskanker. Veel wisselende seksuele contacten. Bij veel wisselende seksuele contacten is de kans groter om een infectie met HPV te krijgen. Kijk voor informatie over HPV ook op de pagina https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus.

Wat zijn de gevaarlijke HPV-virussen?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Van deze virussen kunnen op termijn vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen.

Wat is het HPV-vaccin?

Het HPV-vaccin is een relatief nieuw vaccin. Het is nu ongeveer 10 jaar in gebruik. Dit vaccin wordt gebruikt ter bescherming tegen het HPV-virus. Dat is een virus dat kanker kan veroorzaken aan de baarmoederhals. Ook andere vormen van kanker kunnen worden veroorzaakt door HPV.

Kan U besmet raken met het HPV humaan papillomavirus?

Ja, ook als uw partner besneden is, kunt u besmet raken met het HPV humaan papillomavirus. De kans op besmetting is waarschijnlijk wel kleiner. Het is onbekend hoeveel kleiner de kans op besmetting is. Baarmoederhalskanker komt in ieder geval minder vaak voor bij vrouwen met een besneden partner.