Welke schildklieraandoeningen zijn er?

Welke schildklieraandoeningen zijn er?

Schildklieraandoeningen

 • Te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) De term hypothyreoïdie geeft aan dat de schildklier te weinig schildklierhormoon maakt.
 • Te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
 • Een schildklierknobbel (nodus)
 • Vergroting van de schildklier (struma)
 • Schildklierkanker.

Hebben mannen ook last van schildklier?

Een te traag werkende schildklier komt vrij vaak voor en komt meer voor dan een te snel werkende schildklier. Naar schatting kampt 1,4% van de bevolking met een te trage schildklier. Het komt vaker voor bij vrouwen (2,2%) dan bij mannen (0,6%). De kans op een schildklierstoornis neemt toe met de leeftijd.

Wat zijn de gevolgen als de schildklier niet goed werkt?

Als uw schildklier niet goed werkt, gebruikt uw lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten. Als uw schildklier niet actief genoeg is, wordt dit hypothyroïdisme genoemd. Door hypothyroïdisme kunt u zwaarder worden, zich vermoeid voelen en gevoelig worden voor kou.

Wat mag je niet eten bij een traag werkende schildklier?

Snelle suikers kan je beter niet meer eten bij een trage schildklier. Ze zitten verstopt in onder andere snoep, koekjes, frisdrank, alcohol, witte rijst, wit brood maar ook honing, vruchtensap en gedroogd fruit. Deze voedingsmiddelen verhogen de kans op insulineresistentie.

Wat zijn de symptomen van een snelle schildklier?

Als uw schildklier te snel werkt, kunt u de volgende klachten hebben:

 • U heeft hartkloppingen.
 • U gaat beven.
 • U zweet veel.
 • U voelt zich onrustig of snel geïrriteerd.
 • U bent moe.
 • U heeft last van diarree.
 • U valt af, terwijl u toch goed eet.
 • Uw huid kan warm en vochtig aanvoelen.

Hoe herken je een slecht werkende schildklier?

Veelvoorkomende schildklierklachten Bij een traag werkende schildklier kunnen klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en somberheid optreden. Klachten aan de schildklier kunnen zich ook uiten als zwellingen of bobbels in de hals. Vaak treedt hierbij ook heesheid of benauwdheid op.

Wat te eten bij trage schildklier?

Er is géén specifiek dieet Een ideaal voedingspatroon en hoe gezond jij je hierbij voelt, is per persoon verschillend. Er is niet één specifiek dieet dat voor iedereen geldt of specifiek voor mensen met een schildklieraandoening. Kijk dus vooral naar jouw eigen situatie en luister naar je lichaam.

Welke groenten zijn goed voor schildklier?

Selenium speelt onder meer een belangrijke rol in een goede werking van de schildklier. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel selenium bevatten zijn volkoren brood (en andere graanproducten), zemelen, paranoten, tonijn, uien, tomaten, broccoli, vis, schelp- en schaaldieren, vlees, eieren, kip, lever, en knoflook.

Wat zijn de schildklierproblemen?

de schildklier zijn als volgt: 1 Problemen met haar, huid& nagels 2 Vochtvasthouden & zwellingen 3 Afwijkende temperatuurvan je lichaam 4 Problemen met de stofwisseling 5 Vermoeidheid& traagheid 6 Problemen met zwangerschap, menstruatie & groei 7 Hartklachten

Wat zijn de symptomen van schildklieraandoeningen?

Bekende symptomen van schildklieraandoeningen zijn dan ook: 1 Vertraagde groeibij baby’s & jonge kinderen 2 Menstruatiestoornissen& menstruatiekramp 3 Zwangerschapsproblemen(miskramen, vroeggeboorten, doodgeboortes e.a.) 4 Groeiachterstand & “dwerggroei”

Wat is een slecht werkende schildklier?

Van een slecht werkende schildklier kun je depressief raken, je kunt er hartkloppingen van krijgen, dikker worden of juist afvallen. Dit zijn slechts enkele schildklierklachten. Een schildklieraandoening heeft verschillende effecten op het lichaam en dit is voor iedereen anders.

Wat zijn schildklierklachten tijdens de overgang?

Schildklierklachten bij een te snelle werking Zweten en warm hebben Veel vrouwen van middelbare leeftijd kunnen meepraten over de symptomen van de overgang; opvliegers, zweten, rode wangen en vlagen van extreme warmte. Heel vervelend, maar helaas ook heel normaal tijdens de overgang.