Welke rechten heeft een samenlevingscontract?
Rechten en plichten voor samenwoners
- Onderhoudsverplichting. In een samenlevingscontract kunt u over en weer afspraken maken over ieders bijdrage in de kosten van de huishouding.
- Verzorging en opvoeding van de kinderen.
- Vermogen en bezittingen.
- Pensioen.
- Het voeren van elkaars geslachtsnaam.
- Aanverwantschap.
- Erfgenaamschap.
Waar moet je zijn voor een samenlevingscontract?
U kunt samen een samenlevingscontract maken of laten opstellen bij de notaris. U kunt er ook voor kiezen om uw relatie niet formeel vast te leggen in een contract. Een notarieel samenlevingscontract is wel verplicht als u bijvoorbeeld een partnerpensioen wilt ontvangen.
Wat is een wettelijk samenwonende partner van een gezinswoning?
De wettelijk samenwonende partner erft het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel. Een wettelijk samenwonende partner zal dus – net zoals de gehuwde partner – in de gezinswoning kunnen blijven wonen na het overlijden van zijn of haar partner. Bovendien geniet de gezinswoning van een bijzondere bescherming: de eigenaar van de woning zal
Hoe kunt u wettelijk samenwonen met iemand?
U kunt wettelijk samenwonen met iemand als u een woning met hem of haar deelt. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele of homoseksuele partners. U kunt ook wettelijk samenwonen met familieleden zoals een broer of zus, een ouder of een kind, of met iemand anders waarmee u geen seksuele relatie hebt.
Welke formaliteiten dienen samenwonenden te vervullen als ze uit elkaar gaan?
Welke formaliteiten dienen samenwonenden te vervullen als zij uit elkaar gaan? Feitelijk samenwonenden die uit elkaar gaan, dienen geen specifieke formaliteiten te vervullen. Als wettelijke samenwonenden uit elkaar willen gaan, dienen zij samen een verklaring af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand waar beiden woonden.