Welke producten vallen onder cosmetica?

Welke producten vallen onder cosmetica?

Cosmetica zijn producten voor de persoonlijke verzorging. Veel mensen denken direct aan make-up en parfum; cosmetica zijn echter niet alleen luxe-artikelen. Tandpasta, scheerschuim, shampoo en deodorant zijn ook cosmetica en onmisbaar voor onze dagelijkse verzorging.

Hoe noem je de stoffen die de werking van een cosmetisch product bepalen?

Actieve ingrediënten zijn stoffen, die verantwoordelijk zijn voor de werking van het product.

Welke soorten cosmetica heb je?

Cosmeticaproducten zijn te verdelen naar de volgende productgroepen: Bad- en doucheproducten, decoratieve cosmetica (make-up), deodoranten, geuren, haarverzorging, huidverzorging, kindercosmetica, mondverzorging, scheerproducten, zeep en zonnecosmetica.

Waar moet een cosmetica product aan voldoen?

Etikettering: volgens de wet moet het etiket van cosmetische producten onder andere voorzien zijn van: functie product, naam en adres fabrikant/importeur, hoeveelheid, gebruiksvoorwaarden en waarschuwing, land van productie, batch of codenummer, datum minimale houdbaarheid en ingrediënten.

Waar zitten hormoonverstorende stoffen in?

Het zijn weekmakers die ervoor zorgen dat plastic en rubber soepel en buigzaam zijn. Sommige ftalaten zijn hormoonverstorende stoffen. Een aantal ftalaten mag daarom nog maar in hele kleine hoeveelheden in bepaalde producten, zoals speelgoed, kinderverzorgingsproducten en kleding, zitten.

Wat vermijden in dagcreme?

Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.

Waar cosmetica laten testen?

Voor je je cosmetische producten op de markt mag brengen, moet je deze ook registreren in de CPNP-databank van de Europese Commissie: Cosmetic Products Notification Portal (CPNP). Om die kennisgeving te kunnen verrichten, moet je wel eerst een profiel aanmaken.