Welke pil veroorzaakt trombose?

Welke pil veroorzaakt trombose?

De anticonceptiepil geeft een verhoogd tromboserisico. Uit studies is gebleken dat vrouwen die de pil nemen een 4 maal hogere kans op een trombose hebben dan vrouwen die de pil niet nemen. Voor de zogenaamde 3e generatiepil ligt de kans op een trombose nog hoge.

Kan je van de pil trombose krijgen?

Als u de combinatiepil, de ring of de pleister gebruikt, dan heeft u een kleine kans op een bloedstolsel (trombose). Gebruikt u anticonceptie met 1 hormoon (progestageen) dan heeft u geen verhoogde kans op trombose.

Hoe groot is de kans op trombose bij anticonceptie?

De anticonceptiepil is een zeer betrouwbare en praktische methode om zwangerschap te voorkomen. Wanneer u de anticonceptiepil slikt verandert de samenstelling van uw bloed. Uw bloed bevat dan meer vrouwelijke hormonen. Daarmee neemt het risico op trombose gemiddeld met 4 keer toe.

Wat verhoogt kans op trombose?

Ouderen (boven de 65 jaar), mensen die roken, mensen met overgewicht, vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zwangeren, vrouwen in het kraambed en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben eveneens een verhoogde kans op trombose.

Welke medicijnen hebben trombose als bijwerking?

De prikpil en voorbehoedmiddelen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen (zoals de pil, de vaginale hormoonring en de hormoonpleister) vergroten de kans op trombose. Artsen raden daarom aan een ander voorbehoedmiddel te kiezen als u een trombosebeen heeft gehad.

Hoeveel vrouwen slikken de anticonceptiepil?

42 procent van de vrouwen (16–49 jaar) gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methoden voor anticonceptie, zoals sterilisatie, gebruik van condoom, spiraaltje en dergelijke. Een op de drie vrouwen gebruikt geen voorbehoedmiddelen.

Wie heeft meer kans op trombose?

Welke leeftijd meeste kans op trombose?

Vaak spelen meerdere oorzaken een rol. Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.