Welke pacemaker bij atriumfibrilleren?
De VVI-pacemaker stimuleert het samentrekken van de hartkamers. Deze pacemaker wordt vaak gebruikt bij boezemfibrilleren, om ervoor te zorgen dat de hartkamers in het juiste ritme blijven pompen als de boezems op hol slaan. De VVI-pacemaker heeft een elektrode in de rechterkamer maar geen elektrodes in de boezems.
Waarom geen pacemaker bij boezemfibrilleren?
Anders dan vaak wordt gedacht is een pacemaker geen goede behandeling voor boezemfibrilleren. Een pacemaker kan bij mensen met een te traag hartritme de hartfrequentie op peil houden. Een pacemaker kan echter het ritme niet veranderen.
Wat is een pacemaker nodig?
Meestal is een pacemaker nodig als het hartritme te langzaam is. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. De pacemaker geeft stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen. De pacemaker houdt rekening met inspanning: de stroomstootjes volgen elkaar bij inspanning sneller op.
Wat zijn de klachten van een atriumfibriller?
Klachten. Er is een grote variatie in hoe mensen atriumfibrilleren ervaren, voelen. Vaak bestaan klachten uit een merkbaar onregelmatige, meestal te snelle hartslag. Hiernaast kan vermoeidheid of kortademigheid voorkomen omdat het hart wat minder efficiƫnt pompt dan bij regelmatig en rustig ritme.
Wat is een VVI pacemaker?
VVI-pacemaker. De VVI-pacemaker stimuleert het samentrekken van de hartkamers. Deze pacemaker wordt vaak gebruikt bij boezemfibrilleren, om ervoor te zorgen dat de hartkamers in het juiste ritme blijven pompen als de boezems op hol slaan. De VVI-pacemaker heeft een elektrode in de rechterkamer maar geen elektrodes in de boezems.
Wanneer is atriumfibrilleren een optie?
Het atriumfibrilleren wordt dan geaccepteerd en de patiƫnt wordt behandeld met bloedverdunners en medicijnen om de snelheid van het hart te verlagen (zie boven). Indien u bij deze behandeling toch teveel klachten blijft houden kan een pacemaker implantatie gevolgd door een his-ablatie een optie zijn.