Welke oorzaken van aangeboren hersenletsel zijn er?
Aangeboren hersenletsel is vaak het gevolg van een ziekte tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte of genetische aanleg. Mensen met aangeboren hersenletsel hebben hier hun leven lang mee te maken.
Wat gebeurt er in het brein wanneer hersenletsel ontstaat?
Bloed en vocht hopen zich op en neemt ruimte in beslag, waardoor de hersenen worden weggedrukt en beschadigd kunnen raken. Het woord traumatisch komt van het Griekse woord trauma, dat verwonding betekent. Traumatisch hersenletsel duidt hier op lichamelijk lijden; de hersenen zijn getroffen door letsel van buitenaf.
Wat valt onder niet-aangeboren hersenletsel?
Vormen van niet-aangeboren hersenletsel
- Hersenschudding. Door een hersenschudding kun je je misselijk, moe, duizelig of in de war voelen.
- Hersenkneuzing.
- Beroerte.
- Hersentumor.
- Hersenvliesontsteking (meningitis)
- Hersenontsteking (encefalitis)
- NAH door te weinig zuurstof.
- Ziekte van Lyme (neuroborreliose)
Wat is het syndroom van Joubert?
Het Joubert syndroom is een zeldzame genetische ziekte die bij ongeveer 1 op de 80.000 mensen voorkomt. De ziekte uit zich in problemen in de ontwikkeling van de hersenstam en de kleine hersenen. Hierdoor ontstaan problemen met het ademhalingssysteem, evenwicht en spiercontrole.
Wat gebeurt er als je hersenletsel hebt?
Voorbeelden van lichamelijke gevolgen door hersenletsel zijn gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, incontinentie, epilepsie of lichamelijke pijn. Mensen kunnen ook problemen ondervinden met zintuigen (taal, zicht).
Welke vormen van hersenletsel zijn er?
Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een beroerte, infectie of tumor.