Inhoudsopgave
Welke omschrijvingen passen bij de verschillende orale laxeermiddelen?
Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, zoals:
- volumevergrotende laxeermiddelen (zoals zemelen) zijn moeilijk afbreekbare polysachariden die water vasthouden en daarbij opzwellen.
- osmotische laxeermiddelen (zoals lactulose) houden vocht vast in de darm en vergroten daarmee het volume van de ontlasting.
Welke middelen laxeren?
Bij een tijdelijke verstopping
- Lactulose of macrogol. Een medicijn met lactulose of macrogol houdt vocht vast in de darmen waardoor het volume van de ontlasting groter wordt. Dat stimuleert de darm om harder te gaan werken.
- Bisacodyl in tablet of zetpil. Deze stof prikkelt de darmwand.
Hoe luie darmen activeren?
Je kan op het toilet naar voor en naar achter wiegen om met de buikspieren de darmen ‘pompend’ te ledigen. Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en andere volkorenproducten (bv. muesli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag).
Wat is Contactlaxantia?
Contactlaxantia (sennosiden, picozwavelzuur) prikkelen op een chemische wijze de darmwand; hierdoor verminderen zij de water- en zoutresorptie door de mucosacellen en verhogen zij de uitscheiding ervan. Dit leidt vervolgens tot: bevordering van de darmperistaltiek; verhoging van het watergehalte van de feces.
Wat werkt beter lactulose of macrogol?
Conclusie onderzoekers. Macrogol leidt tot een beter resultaat dan lactulose op de eindpunten defecatiefrequentie, vorm van de ontlasting, vermindering van buikpijn en het gebruik van additionele middelen. In subgroepen werd dit zowel bij kinderen als volwassenen gezien, behalve op het eindpunt buikpijn.
Wat helpt om direct te poepen?
Genoeg vezels eten Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Hoe kom je van luie darmen af?
Wanneer je regelmatig beweegt, zou het kunnen dat de buik- en darmklachten verminderen. Een half uurtje per dag, kan al zeer bevorderend werken. Je kan dit doen door dagelijks een wandeling te maken, even te gaan fietsen of te wandelen. Ook intensievere sporten zijn natuurlijk goed!