Welke medicijnen zorgen voor nierstenen?

Welke medicijnen zorgen voor nierstenen?

Nierschade voorkomen bij medicijngebruik

  • Bepaalde antibiotica.
  • Glucoseverlagende medicatie.
  • Middelen tegen hoge bloeddruk.
  • Medicatie tegen jicht.
  • Het hartmiddel digoxine.
  • De stemmingsstabilisator lithium.

Wat verhoogt de kans op nierstenen?

Dat kan komen door: te lage urineproductie door te weinig drinken, diarree of veel zweten. te hoge uitscheiding van zouten door de nieren waardoor de kans op steenvorming groter is. een verstoring van de zuurgraad (pH) van de urine; dit versterkt de neerslag van zouten in kristallen.

Wat moet je drinken als je nierstenen hebt?

Drink zo min mogelijk mineraalwater met bicarbonaat (HC03) en weinig natrium, citrus drank (verdunnen met water). Mineraalwater, nier/blaasthee, kruidenthee en fruitthee mag u gewoon drinken. Drink maximaal twee koppen koffie en zwarte/groene thee per dag. Drink geen suikerrijke dranken en alcohol.

Wat kan ik doen bij een niersteen?

Wat kan ik doen bij een niersteen? 1 Plas door een theezeefje of plas in een potje en zeef de urine daarna. Zo kunt u de steen opvangen en weet u zeker of u de steen heeft uitgeplast. 2 U mag gewoon eten en drinken (1,5 tot 2 liter per dag). 3 Een speciaal dieet is niet nodig om nierstenen te voorkomen.

Wat zijn de klachten bij nierstenen?

De klachten die bij nierstenen ontstaan, wisselen per persoon. Vaak is er sprake van een niersteenkoliek. Dit kan heftige pijn veroorzaken in de flank en de lies op het moment dat de niersteen de urineleider passeert. Soms gaat dit gepaard met bloedverlies via de urine.

Wat zijn voedingsadviezen bij nierstenen?

Voedingsadviezen bij nierstenen Eet citrusvruchten, zoals sinaasappel, grapefruit en citroen of ananas. Daarin zit veel citraat (citroenzuur), en dat zorgt ervoor dat er minder snel stenen ontstaan. Eet producten met veel vezels en kalium.

Wat is nierstenen in het kort?

In het kort. Nierstenen zijn steentjes van onopgeloste afvalstoffen in de urine. Soms loopt een steentje vast in de urinewegen (tussen de nier en de blaas). U krijgt dan een of meer aanvallen van heftige pijn in uw zij of in de buik. Het steentje plast u meestal binnen enkele uren tot dagen vanzelf uit.