Inhoudsopgave
Welke Maagbacterien zijn er?
Helicobacter pylori is een bacterie die bij veel mensen in de maag voorkomt. In sommige gevallen veroorzaakt deze bacterie een ontstoken maagslijmvlies, een maagzweer.
Is Maagbacterie dodelijk?
De meeste mensen krijgen geen ernstige klachten van de maagbacterie. Maar sommige mensen worden er wel ziek van: u kunt een maagzweer krijgen. u heeft een iets grotere kans op een ernstige ziekte: maagkanker.
Kun je Helicobacter vaker krijgen?
pylori groter als de omstandigheden waarin iemand leeft minder hygiënisch zijn, zoals bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Het blijkt ook dat in situaties waar mensen langere tijd dicht op elkaar leven, zoals in een gezin, een kazerne of een inrichting, H. pylori infecties vaker worden overgedragen.
Hoe testen op Helicobacter pylori?
Bloed- of ontlastingsonderzoek Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen. De huisarts kan bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek doen naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat je besmet bent met de Helicobacter pylori.
Welke bacterie veroorzaakt maagzweer?
De belangrijkste oorzaak van een zweer in de maag of twaalfvingerige darm is de Helicobacter pylori bacterie. Men heeft lang gedacht dat te veel maagsap en stress de oorzaken waren. Nu weten we dat dit niet zo is. Stress en ook andere factoren, zoals roken, kunnen de klachten wel verergeren maar niet veroorzaken.
Hoe weet je of je een maagbacterie hebt?
De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet.
Kan een bacteriële infectie vanzelf overgaan?
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Hoe lang kan een bacterie overleven?
Zo kunnen er bij kamertemperatuur uit één enkele bacterie in ongeveer 7 uur miljoenen bacteriën ontstaan. De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap.
Hoe vaak komt Helicobacter pylori voor?
Helicobacter pylori infecties komen in de hele wereld erg veel voor. In ontwikkelingslanden is zo’n 90% van de bevolking besmet met deze bacterie. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden vastgesteld.
Kan chronische gastritis genezen?
Afhankelijk van de oorzaak kan chronische gastritis meestal zonder complicaties genezen. Het is echter mogelijk dat de ontsteking zich ontwikkelt tot een maagzweer. Dit kan leiden tot bloedingen, scheuren of kanker in de maag.