Inhoudsopgave
Welke Leverafwijkingen zijn er?
Er vallen verschillende ziektes onder de noemer leveraandoening. Voorbeelden hiervan zijn: levercirrose, levertumor, hepatitis en leververvetting. Aandoeningen aan de lever kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals alcoholmisbruik, virussen of een aangeboren afwijking.
Wat merk je van leverproblemen?
Veel patiƫnten die lijden aan een chronische leveraandoening vertonen geen symptomen. Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie.
Wat zijn slechte Leverwaarden?
Een laag albuminegehalte in het bloed kan een aanwijzing zijn voor een slecht functionerende lever. Een verlaagd albuminegehalte is niet karakteristiek voor een leveraandoening. Het kan ook andere oorzaken hebben, zoals een nieraandoening, een schildklierafwijking of ondervoeding.
Wat is een Leverafwijking?
Wanneer er sprake is van een leverafwijking kan het orgaan zijn functies niet meer goed uitoefenen. Deze functies zijn onder andere de opslag van vetten, eiwitten en koolhydraten, het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam en het produceren van gal.
Wat betekent afwijkende Leverwaarden?
Afwijkende leverwaarden kunnen een (eerste) aanwijzing zijn van een leverziekte. Dit gaat vaak gepaard met bijkomende symptomen, zoals vermoeidheid, geelzucht en andere klachten. De (huis)arts zal bij verhoogde leverwaarden als gevolg van een leverziekte een behandeling opstarten.
Hoe kun je de lever ontvetten?
Er is geen specifiek medicijn dat de lever doet ontvetten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen die wellicht in de toekomst ingezet kunnen worden in de behandeling van leververvetting en bij het voorkomen van complicaties. Jouw arts kan je daarover meer vertellen.
Hoe krijg ik mijn Leverwaarden omlaag?
Leverwaarden in het bloed kunnen soms verbeteren door een verandering in leefstijl, waardoor leverschade beperkt wordt. Gezonde voeding, matig gebruik van alcohol en regelmatig bewegen helpen om de lever gezond te houden.
Wat zijn de symptomen van leverziekten?
Symptomen van leverziekten 1 zwakte en vermoeidheid; 2 gewichtsverlies, 3 misselijkheid; 4 braken; 5 gele verkleuring van de huid en slijmvliezen ( geelzucht ); en 6 stinkende urine of naar ammoniak ruikende urine (soms ook een vislucht ).
Wat is een leverkwalenziekte?
Leverziekten en leverkwalen 1 levercirrose; 2 leververvetting (steatose hepatis); 3 hepatitis; 4 levertumor; en 5 ijzerstapeling (hemochromatose).
Welke aandoeningen kunnen de lever treffen?
Allerlei ziekten en aandoeningen kunnen de lever treffen, zoals: geelzucht, chronische en acute hepatitis A, B, C, D en E, leververvetting, levercirrose, slokdarmvarices, leverkanker en leverfalen. Leveraandoeningen kunnen gepaard gaan met allerlei klachten en symptomen, zoals onder meer vermoeidheid, geelzucht, opzwellen van de buik en buikpijn.
Wat zijn de symptomen van leverfalen?
Leverfalen symptomen 1 geelverkleuring van de huid en ogen (geelzucht); 2 pijn in de rechterbovenkant van de buik; 3 zwelling van de buik; 4 misselijkheid; 5 braken; 6 algehele malaise; 7 desoriƫntatie of verwardheid; en 8 slaperigheid.