Welke leeftijd komt verstandskies door?

Welke leeftijd komt verstandskies door?

Een verstandskies komt over het algemeen door bij jongeren tussen de 17 en 21 jaar. Maar dit kan ook op latere leeftijd nog gebeuren! Vier extra kiezen helemaal achterin je boven- en onderkaak.

Kan je nieuwe verstandskiezen krijgen?

De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die in het gebit doorkomen. Ze verschijnen meestal tussen het 16e en 25e levensjaar. De verstandskiezen kunnen ook veel later doorkomen, zelfs nog na het 40e levensjaar. Rond de leeftijd van 5 à 6 jaar beginnen de verstandskiezen in het tandvlees te vormen.

Wat te doen bij verstandskies die doorkomt?

Wat kun je zelf doen om de pijn verzachten bij het doorkomen van een verstandskies?

  1. Spoel je mond met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood en je kiezen beschermd worden.
  2. Slik een ibuprofen om de pijn te stillen én de ontsteking te remmen.

Hoeveel procent verstandskiezen getrokken?

Bij 25% van de mensen zijn 1 of meer verstandskiezen niet aangelegd, en 4 procent heeft geen enkele verstandskies! Wanneer een verstandskies voor problemen zorgt of kan gaan zorgen, kan de tandarts in overleg met de patiënt besluiten om de verstandskies te verwijderen.

Hoe voel ik of mijn verstandskiezen doorkomen?

Het gaat meestal om een kloppende pijn. Het tandvlees ziet er rood, gezwollen en ontstoken uit. De verstandskies zelf kan ook ontstoken raken. Deze pijn kan helemaal naar binnen trekken, in het kaakbot tot achter de ogen en zelfs in het hoofd.

Hoe weet je of verstandskies doorkomt?

De lymfeklieren kunnen zich hierdoor vergroten. Als gevolg hiervan straalt de pijn vaak uit naar het oor of de slaap. Daarnaast wordt het slijmvlies in het gebied waar de kies doorkomt erg zacht, rood en prikkelbaar. Ook het tandvlees zwelt op en de mond of kaak kan niet meer breed worden geopend.

Hoe weet ik of mijn verstandskiezen doorkomen?

Kan een getrokken verstandskies terug komen?

Als de verstandskies terugkomende klachten geeft, zal de tandarts de verstandskies trekken. Of je krijgt een doorverwijzing naar de kaakchirurg. Meestal wordt gewacht totdat de verstandskies helemaal is doorgekomen en verwijdert de tandarts of kaakchirurg daarna de verstandskies.