Inhoudsopgave
- 1 Welke kleuren violen zijn er?
- 2 Hoe lang blijven viooltje goed?
- 3 Kun je violen overhouden?
- 4 Kan ik violen overhouden?
- 5 Hoe ver viooltjes uit elkaar planten?
- 6 Hoe voorkom je viooltjes te bloeien?
- 7 Wanneer is het beste moment om viooltjes te zaaien?
- 8 Hoe lang blijven violen bloeien?
- 9 Waarom bloeien mijn violen niet?
- 10 Hoeveel graden vorst kunnen viooltjes aan?
- 11 Hoe viooltjes onderhouden?
- 12 Hoe viooltjes snoeien?
Welke kleuren violen zijn er?
Violen zijn er in alle soorten kleuren. Je treft ze meestal aan op vochtige half beschaduwde plaatsen. De latijnse naam voor de viool is viola. Er zijn wel 400 verschillende soorten violen en nog meer ondersoorten.
Hoe lang blijven viooltje goed?
De soorten die vaak worden verkocht als bedding in de tuin, zijn meestal eenjarige bloeiers. Maar er zijn ook soorten die twee of meer jaren bloeien. Eigenlijk blijven alle soorten viooltjes lang mooi; van de vroege lente tot de late herfst kun je ervan genieten.
Hoe lang bloeien Bosviolen?
Bosviolen zijn vrolijke, kleinbloemige kweekvormen van het hoornviooltje. Ze bloeien van september tot in december zowel binnen als buiten in tal van kleuren. Ze verdragen lichte vorst en vragen alleen wat water en voeding.
Kun je violen overhouden?
Ze groeien en bloeien het beste in humusrijke, goed water doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Ze zijn bestand tegen winterachtig weer en verdragen goed vorst. Winterviolen kunnen dus overgehouden worden.
Kan ik violen overhouden?
Als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig wegknipt, bloeien ze extra lang door. Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten.
Kan ik winterviolen overhouden?
Je kunt ze ook overhouden. Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten. Je kunt ze dan in het voorjaar buiten uitplanten (als er geen kans op nachtvorst meer is).
Hoe ver viooltjes uit elkaar planten?
Als onderlinge plantafstand hou je je best aan gemiddeld 15 cm, wanneer ze goed aansluiten krijg je het mooiste effect. Plant je ze niet in de volle grond, zorg dan dat je pot drainagegaten heeft. Zo kan het overtollige water niet blijven staan, want vorst overleven ze wel maar te veel vocht zorgt voor schimmel.
Hoe voorkom je viooltjes te bloeien?
Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe. Zo blijven de plantjes extra lang gezond en oersterk. Viooltjes bloeien het langst als uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijderd worden.
Wat zijn de viooltjes in de tuin?
Viooltjes zijn dankbare planten die de tuin en ook het balkon opfleuren. De bloemen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en soorten, zodat er voor elk iets tussen zit. Veel viooltjes kunnen in februari/maart onder glas of in een kas gezaaid worden. Zorg voor een lichte standplaats.
Wanneer is het beste moment om viooltjes te zaaien?
Het beste moment om viooltjes zaden te zaaien is afhankelijk van de gekozen soort. In principe geldt dat viooltjes in februari – maart binnenshuis/onder glas gezaaid worden. In april en mei kunnen de viooltjes dan in de tuin uitgeplant worden. Daarnaast zijn er ook soorten die in juli – augustus gezaaid kunnen worden.
Hoe lang blijven violen bloeien?
Hoe verzorg je winterviolen?
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding.
Waarom bloeien mijn violen niet?
De bloeitijd van viooltjes Doet u dat niet en is er al veel zaad gezet, dan houdt het plantje op met bloeien. Alle planten bloeien immers om zaad te vormen en zich zo voort te planten. Krijgt de plant daar de gelegenheid niet voor dan blijft ze vaak bloeien en proberen zaad te vormen tot half augustus.
Hoeveel graden vorst kunnen viooltjes aan?
Daar kun je het hele najaar en in de winter van genieten. Want deze dappere plantjes verdragen wind, regen en zelfs een paar graden vorst. Opvrolijken dus die najaarstuin, de violen zijn er klaar voor!
Wat doe je met uitgebloeide viooltjes?
Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Zo kan de viool geen energie steken in zaadvorming, blijft hij steeds bloemen ‘produceren’ en heeft u er dus langer plezier van.
Hoe viooltjes onderhouden?
Deze mooie kleurrijke bloemen hebben weinig onderhoud nodig en een beetje zonlicht is meestal wel voldoende. In de schaduw doen de viooltjes het meestal ook erg goed en met wat potgrond bloeien ze helemaal op. Vergeet niet af en toe de dode bloemen te verwijderen, dan gaan ze langer mee en bloeien ze sneller.
Hoe viooltjes snoeien?
De truc voor een extra rijke bloei is om steeds de uitgebloeide bloemetjes weg te halen. Tijdens de winter laten de violen zich niet uit het veld slaan door sneeuw of lichte vorst. Zodra de sneeuw verdwenen is en de temperaturen weer boven nul zijn, bloeien ze onverminderd verder.
Wat te doen met uitgebloeide violen?
Zodra het ene bloemetje is uitgebloeid volgt snel het andere. De truc voor een extra rijke bloei is om steeds de uitgebloeide bloemetjes weg te halen. Tijdens de winter laten de violen zich niet uit het veld slaan door sneeuw of lichte vorst.