Inhoudsopgave
Welke HIV-test gebruikt de huisarts?
De 4e generatie hiv-test geeft 6 weken na het risico-moment een betrouwbare uitslag. Herhaal deze test 12 weken na het risico-moment wanneer de uitslag negatief is. Een RNA-test kan hiv al na één tot twee weken na het risico-moment aantonen, maar deze test is niet overal beschikbaar.
Welke HIV-test gebruikt de GGD?
Bij AHF Checkpoint gebruiken ze de 3e generatie sneltest, die na 12 weken na het risico-moment betrouwbaar is. Ook kun je bij sommige GGD’s een sneltest laten doen. Kijk op de website van de GGD bij jou in de buurt of je in aanmerking komt voor een hiv-test, en of die GGD hiv-sneltesten aanbiedt.
Wanneer Kunt u een hiv-test laten doen?
Wanneer kunt u een hiv-test laten doen? • De klassieke bloedtest wordt in ons land uitgevoerd vanaf 6 weken na het risicocontact. In Nederland hanteert men tegenwoordig een wachttijd van 4 weken. Het duurt dan nog ongeveer één week voor de resultaten van de test bekend zijn.
Kan je besmet worden met hiv?
Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep: een algeheel ziektegevoel, hoofdpijn, koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren. Niet iedereen krijgt deze klachten. Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren.
Is hiv te laten testen?
Er zijn verschillende redenen om je op hiv te laten testen. Je kan je bij de huisarts, soa-poli, hiv-sneltestlocaties en thuis (laten) testen. Als je minder dan 72 uur geleden risico heeft gelopen op hiv is het een optie om PEP te slikken om hiv-infectie te voorkomen.
Kan ik niet van hiv genezen?
Je kunt niet van hiv genezen. Het virus verdwijnt niet uit je lichaam. Maar hiv is wel goed te behandelen. Hiv-medicijnen. Hiv-medicijnen onderdrukken het virus. Hierdoor verminderen je klachten en word je niet ziek. Je krijgt dan geen aids. Hoe eerder je begint, hoe beter.