Inhoudsopgave
Welke gegevens heb je nodig voor een boxplot?
In een boxplot worden numerieke gegevens verdeeld over kwartielen en wordt tussen het eerste en derde kwartiel een vak (box) getekend, met een extra lijn langs het tweede kwartiel om de mediaan te markeren.
Hoe bereken je uitbijter?
De eerste stap in het berekenen van uitbijters is het vinden van de mediaanwaarde (of de middelste waarde) van de gegevensset….We tellen dit getal op bij Q3 en trekken het af van Q1, om als volgt de binnengrenzen te vinden:
- 71,5 + 2,25=73,75.
- 70 – 2,25=67,75.
- De binnengrenzen zijn dus 67,75 en 73,75.
Hoe bereken je q1?
Het eerste kwartiel is de mediaan van de eerste helft getallen exclusief de mediaan: 1, 2, 4, 5, 7, 8 dus Q 1 = (4 + 5) : 2 = 4,5. Het derde kwartiel is de mediaan van de tweede helft getallen exclusief de mediaan: 10, 12, 15, 16, 17 dus Q 3 = (15 + 16) : 2 = 15,5.
Hoe maak je een boxplot in Excel?
Een Box en Whisker-grafiek maken
- Selecteer de gegevens die u als uitgangspunt wilt gebruiken: een of meerdere gegevensreeksen.
- Klik in Excel op Invoegen > Statistische grafiek invoegen > Box-and-whisker, zoals wordt weergegeven in de volgende afbeelding.
Welke boxplot hoort bij welke verdeling?
De plaats van de ‘box’ zegt iets over de spreiding en over het ‘links’ dan wel ‘rechts’ dan wel ‘centraal’ verdeeld zijn van de gegevens. Bij histogram 2 zijn de gegevens wel ‘erg’ links verdeeld en dat is dus de boxplot bij A. Bij histogram 5 is dat ook ‘links’ verdeeld, dus daar hoort boxplot B bij.
Hoe moet je zien welke boxplot bij welk histogram hoort?
Hoe bereken je de standaardafwijking van een boxplot?
De standaardafwijking (of standaarddeviatie) vind je door van elk waarnemingsgetal het verschil met het gemiddelde te bepalen en dat getal te kwadrateren. Die kwadraten tel je op en je deelt ze door het totale aantal waarnemingen.