Welke gebergten ontstaan door subductie?

Welke gebergten ontstaan door subductie?

Dit heet subductie. Hierbij kunnen door back-arc vulkanisme gebergten worden gevormd. Een voorbeeld hiervan is het gebied rond de Andes. Waar twee continentale platen bij elkaar komen, worden de twee ongeveer even dichte platen tegen elkaar opgeduwd, waarbij een gebergte wordt gevormd.

Wat gebeurt er bij subductie van een oceanische plaat?

Subductie is het proces waarbij een aardplaat met oceanische korst onder een andere aardplaat schuift. Oceanische korst is zwaarder dan continentale korst. Daarom duikt oceanische korst onder de continentale korst, of onder lichtere oceanische korst.

Hoe ontstaan bergen door subductie?

Langs ‘subductiezones’ schuift de ene aardplaat onder de andere. De bovenste plaat wordt daardoor langzaam samengedrukt en de korst van de onderste plaat wordt afgeschraapt. Hierdoor ontstaan bergketens, zoals de Alpen en de Himalaya. Het is een proces zonder einde.

Wat gebeurt er als een oceanische plaat onder een continentale plaat schuift?

Bij een subductiezone schuift die oceanische plaat langzaam weg onder de continentale plaat. Als eerste krijg je dan een trog. Dat komt omdat de oceanische plaat al heel erg diep ligt, en die moet ook nog eens onder de continentale plaat gaan liggen.

Welke vulkaan ontstaat door subductie?

Tot een diepte van 700 km kunnen aardbevingen er voorkomen. Het verschijnsel veroorzaakt oceanische troggen, zoals de Marianentrog. Ook vulkanische bogen ontstaan als gevolg van subductie en het verlagen van het smeltpunt van de bovenliggende plaat. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Krakatau en de Fuji.

Hoe is de dichtheid berekenen?

Om de dichtheid te berekenen gebruikt men de formule. ρ = m V. {\\displaystyle \\rho = {\\frac {m} {V}}} Hierin is: ρ = dichtheid (kg • m -3) m = massa (kg) V = volume (m 3) In het SI-systeem wordt de dichtheid uitgedrukt in kg•m -3, vaak echter wordt ook de niet-SI-eenheid g•cm 3 gebruikt.

Wat is de dichtheid in het SI-systeem?

ρ = dichtheid (kg • m -3) m = massa (kg) V = volume (m 3) In het SI-systeem wordt de dichtheid uitgedrukt in kg•m -3, vaak echter wordt ook de niet-SI-eenheid g•cm 3 gebruikt.

Wat zijn subductiezones?

Subductiezones worden gekenmerkt door de plaatsen op de aarde met de diepste aardbevingen. Tot een diepte van 700 km kunnen aardbevingen er voorkomen. Het verschijnsel veroorzaakt oceanische troggen, zoals de Marianentrog. Ook vulkanische bogen ontstaan als gevolg van subductie en het verlagen van het smeltpunt van de bovenliggende plaat.

Wat is de dichtheid van een stof?

De dichtheid geeft aan hoeveel massa (gewicht) van een stof aanwezig is in een bepaald volume De dichtheid wordt algemeen aangeduid met een letter van het Griekse alfabet, de Rho (ρ). Om de dichtheid te berekenen gebruikt men de formule {displaystyle rho = {frac {m} {V}}}