Welke enkelvoud of meervoud?

Welke enkelvoud of meervoud?

De regel is immers dat het vragend voornaamwoord welk(e) geen buigings-e krijgt als het betrekking heeft op een het-woord in het enkelvoud (welk autootje, welk boek), en dat in andere gevallen alleen welke juist is: welke auto (de-woord), welke boeken (meervoud).

Hoeveel enkelvoud of meervoud?

Na een bepaald hoofdtelwoord (behalve beide), na hoeveel, zoveel en een paar staan zelfstandige naamwoorden die een hoeveelheid aanduiden (bijvoorbeeld een maat, inhoud, gewicht, munt) en de woorden maal en keer gewoonlijk in het enkelvoud: vijfhonderd meter, drie hectare, hoeveel liter, zoveel kilogram, een paar ton.

Wat is het meervoud van vee?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord vee stuks vee
verkleinwoord

Is fruit enkelvoud of meervoud?

Meervoud van Fruit is fruit.

Is een percentage enkelvoud of meervoud?

Een onderwerp dat een percentage (procent, percent of het procentteken %) bevat, wordt met een enkelvoudige persoonsvorm gecombineerd. Zestig procent heeft deelgenomen aan de examens. Twintig percent van zijn geldschuld is kwijtgescholden.

Is bevolking enkelvoud of meervoud?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord bevolking bevolkingen
verkleinwoord bevolkinkje bevolkinkjes

Is alle meervoud?

Het betekent precies hetzelfde als allemaal, maar er is één verschil: we kunnen alle(n) alleen gebruiken voor woorden in het meervoud. Als we verwijzen naar personen, gebruiken we allen, in alle andere gevallen alle(zonder -n). De boeken staan alle vermeld in de bibliotheekscatalogus.

Is er meervoud?

Wat is juist: ‘Er liggen een paar takken in de tuin’ of ‘Er ligt een paar takken in de tuin’? Het meervoud liggen is hier juist: ‘Er liggen een paar takken in de tuin. ‘

Is aantal meervoud?

‘Het aantal’ Het woord ‘aantal’ is enkelvoud. In zinnen met ‘het aantal’ moet de persoonsvorm daarom ook in het enkelvoud staan, ongeacht of het woord dat daarna komt in het meervoud staat.

Hoeveel meervoud?

Net als bij een aantal kan bij een groot aantal, een flink aantal, enz. een meervoud worden gebruikt, maar het enkelvoud is hier gebruikelijker: Een groot aantal schilderijen ging verloren.