Welke complicaties kunnen zich voordoen bij longkanker?

Welke complicaties kunnen zich voordoen bij longkanker?

Als er complicaties optreden kan een langere opname nodig zijn. Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er ook bij operaties aan de long een normale kans op complicaties aanwezig zoals nabloeding, longontsteking, wondinfectie, trombose.

Hoe snel groeit een hypofyse adenoom?

Een hypofyseadenoom is een goedaardig gezwel van het hersenaanhangsel (de hypofyse). Dit gezwel groeit meestal heel langzaam.

Wat is een Pleiomorf adenoom?

Een pleiomorf adenoom is een gezwel wat langzaam groeit en wel verwijderd dient te worden. Ontsteking In de klier zelf of in de afvoerbuis naar de mond kunnen – hoewel uiterst zeldzaam – stenen voorkomen die de speekselafvoer belemmeren.

Hoe ontstaat adenoom?

Een adenoom is een goedaardig gezwel in de lever dat ontstaat uit abnormale groei van normale levercellen. De grootte van een adenoom kan variëren. Zodra de omvang groter wordt dan 5 cm bestaat er kans op bloedingen. Dan zal operatieve verwijdering van het gezwel worden geadviseerd.

Wat is de overlevingskans van longkanker?

Overleving naar stadium De gemiddelde 5-jaarsoverleving bedraagt 17%. Voor patiënten met diagnose in stadium 1 is dit echter veel hoger (53%). Voor patiënten met gevorderde longkanker bij diagnose (stadium 4) is de 5-jaarsoverleving slechts drie procent (zie onderstaand figuur, bron: NKR).

Waarom prognose longkanker slecht?

Longkanker is in de helft van de gevallen al uitgezaaid als het ontdekt wordt. Die kans is het grootst bij kleincellige longkanker. De uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam zitten. Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long.

Wat te doen bij uitzaaiingen longen?

Mogelijke behandelingen van longuitzaaiingen zijn:

  1. operatie: de arts verwijdert de tumor met een deel van het weefsel eromheen.
  2. soms bestraling.
  3. chemotherapie.
  4. hormonale therapie: bij een hormoongevoelige tumor.
  5. doelgerichte therapie: bij tumoren die daarvoor gevoelig zijn.