Welke complicaties kunnen er optreden bij mensen met brandwonden?

Welke complicaties kunnen er optreden bij mensen met brandwonden?

Complicaties

  • Littekenvorming.
  • Contracturen.
  • Bewegingsbeperking.
  • Sensibiliteitsverlies: door de brandwond zijn de oppervlakkige gevoelszenuwtjes aangedaan, waardoor het van gevoel in de huid verminderd of geheel weg is.

Wat is de juiste behandeling bij ernstige brandwonden?

Koel de wond tien tot twintig minuten. Richt de waterstraal boven de brandwond. Koel alleen de brandwond en voorkom onderkoeling. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

Wat is de ergste graad brandwond?

Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk.

Wat zijn de gevaren van brandwonden?

De gevolgen daarvan zijn; ‘warmteverlies’, het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden; ‘vochtverlies’, de huid kan het vocht niet tegenhouden en ‘infectiegevaar’; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.

Kan je ziek worden van een brandwond?

Bij een verbranding wordt het hele lichaam extra belast. Brandwonden scheiden stoffen af die in het bloed en daarmee in de bloedsomloop komen. Deze stoffen kunnen u ziek maken. Het eerste verschijnsel is het optreden van zwelling in het gebied van de verbranding.

Hoe behandel je een 2e graads brandwond?

Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.

Wat te doen bij diepe 2e graads brandwond?

Bij diepe tweedegraads en derdegraads brandwonden is het nodig dat u het verband dagelijks verwisselt. Hierbij spoelt u de oude zalf af met steriel zout water. Vervolgens brengt u opnieuw zalf aan op de wond. Als de wond eenmaal genezen is, bestaat de nabehandeling uit het vet houden van het litteken met crème.

Kan een brandwond gevaarlijk zijn?

Door een brandwond worden deze functies ernstig aangetast of vervallen helemaal. Veel vochtverlies kan leiden tot shock, onderkoeling kan makkelijker optreden, kapotte blaren vormen een groot gevaar op infectie en het risico op tetanus is bij brandwonden aanwezig.

Kun je koorts krijgen van een brandwond?

Het verband kan wat vochtig worden door de brandwonden en door lekkage van evt. blaren. U kunt de eerste dagen wat verhoging/koorts krijgen, dit is normaal. Indien de koorts boven de 38,5 graden komt dient u contact op te nemen met de spoedeisende hulp.

https://www.youtube.com/watch?v=i7Y7UTv70k0