Welke bodemsoort?
Er zijn klei-, leem-, zand-leem- en zandbodems. Het verschil schuilt in de grootte van de deeltjes of korrels. Een bodem die vooral uit kleideeltjes is opgebouwd, noemen we een kleibodem. Domineren zand- of leemdeeltjes de bodem, dan spreken we respectievelijk van een zand- of leembodem.
Is leem klei?
Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
Welke grond in de tuin?
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Welke grond waar in Nederland?
De grondsoort van een perceel is te achterhalen in de grondsoortenkaart. Daarop zijn alle percelen in Nederland ingedeeld naar de grondsoorten zand, löss, klei en veen. In deze viewer wordt de grondsoortenkaart weergegeven. Tevens staan op deze kaart waterlopen met mestvrije zones aangegeven.
Wat groeit er op leem?
Dit zijn planten die ontzettend goed groeien op kleigrond:
- #1: Daglelie (Hemerocallis)
- #2: Dovenetel (Lamium)
- #3: Geitenbaard (Aruncus)
- #10: Klokjesbloem (Campanula)
- #20: Vaaste zonnebloem (Helianthus decapetalus)
- #21: Vingerhoedskruid (Digitalis)
- #22: Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
- #23: Wederik (Lysimachia)
Hoe kom je aan leem?
Voeg steeds wat zand, stro of zaagsel toe aan de klei om een mooie, stevige leem te krijgen. Voeg eventueel een scheutje water toe om goed te mengen. Hoe meer ingrediënten je toevoegt aan de klei, hoe dichter de substantie wordt en hoe minder de leem bij het drogen gaat scheuren.