Welke behandelingen zijn er voor ernstige obstructieve slaapapneu?

Welke behandelingen zijn er voor ernstige obstructieve slaapapneu?

Wanneer u ernstige OSAS heeft, dan is CPAP‐therapie de standaard behandeling. Tijdens het slapen draagt u een masker dat met een slang verbonden is aan het CPAP-apparaat. Het CPAP-apparaat blaast kamerlucht onder een hoge druk in de neus en keel. Door deze druk blijft de keel open.

Welke operatie bij slaapapneu?

Om na te gaan of u baat heeft bij een operatie, doet de eerst KNO arts een kijkonderzoek onder narcose. De Uvulo-Palato-Pharyngo-Plastiek (UPPP) komt het vaakst voor. Tijdens deze operatie verwijdert de chirurg een deel van uw zachte gehemelte (inclusief de huig). Ook de keelamandelen worden verwijderd.

Welke arts behandeld slaapapneu?

Bij klachten van slaapapneu stuurt de huisarts u naar een neuroloog, kno-arts of longarts voor onderzoek. Slaapapneu kan worden vastgesteld door een slaaponderzoek. Terwijl u slaapt, meet een apparaat hoe vaak en hoe lang uw adem stopt. Dit gebeurt thuis of in het ziekenhuis.

Kan je van apneu afkomen?

Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject.

Wat zijn obstructieve apneus?

Patiënten met het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) hebben last van herhaaldelijke belemmeringen van de bovenste luchtweg tijdens de slaap. Dit is te merken aan snurken, ademstops, slaperigheid overdag en vermoeidheid. Als de arts denkt dat u OSAS heeft, dan krijgt u meestal een slaaponderzoek bij de longarts.

Wat als je niet kan slapen door gesnurk?

De meest spontane oplossing om het snurken te stoppen, is om de partner een schop te geven, hem te duwen of te wekken. Sommigen knijpen even de neus dicht van de snurker, in de hoop dat hij of zij zich in een andere slaaphouding gaat liggen.

Hoe slaapapneu verminderen?

Wat kunt u zelf doen tegen slaapapneu?

  1. Stop met roken.
  2. Drink weinig tot geen alcohol en in ieder geval geen alcohol één uur voordat u gaat slapen.
  3. Vermijd spierverslappers en medicatie waar u suf en slaperig van wordt, zoals slaapmiddelen.