Welke arts behandelt een hernia?

Welke arts behandelt een hernia?

Hoewel ‘het rugprobleem’ dus niet bestaat is ‘de rugspecialist’ in Nederland de huisarts. Hij of zij kan eventueel samen met oefentherapeuten het behandelplan maken. Of verwijzing naar een specialist nodig is – en naar welke – is afhankelijk van duur en aard van de rugklacht.

Hoe onderzoeken ze een hernia?

Het belangrijkste beeldvormende onderzoek is de MRI van de wervelkolom. Met een MRI-scan wordt de hernia zichtbaar, evenals de beknelling van de zenuwwortel. Ook voor een MRI en röntgenonderzoek kunt u bij Bergman Clinics terecht.

Wat doet een neuroloog bij een hernia?

De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.

Hoe stelt een arts een hernia vast?

Uw huisarts stelt u vragen en doet een lichamelijk onderzoek bij u. Uw klachten laten meestal zien dat u waarschijnlijk een hernia heeft die de klachten geeft. Het heeft geen zin om een röntgenfoto te laten maken. Ook een CT-scan of MRI-scan is niet meteen nodig.

Wat is de meest kenmerkende klacht bij een hernia?

De meest kenmerkende klacht bij een hernia (die op een zenuw drukt) is pijn in één bil of been. De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als u ligt, heeft u de minste pijn.

Is herniaklachten weer teruggekomen?

Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken. De uitpuilende tussenwervelschijf heeft zich vanzelf teruggetrokken en drukt dan niet meer op zenuwen. De rugpijn kan wel blijven of na een tijd terugkomen. Kijk bij de adviezen voor lage rugpijn wat u kunt doen.

Welke pijnstiller Kunt u gebruiken bij een hernia?

Tegen de pijn door een hernia kunt u pijnstillers gebruiken. Een hernia geeft vaak hevige pijn. Dus zeker als u veel pijn heeft, zijn pijnstillers erg belangrijk. Vooral om in beweging te kunnen blijven. Welke pijnstiller u krijgt, hangt af van hoe erg uw klachten zijn. Bij lichte pijn kan paracetamol genoeg helpen.

Wat is een hernia van de rug?

Wat is een hernia van de rug? Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn soepele schijfjes tussen de wervels. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Die kan gaan uitpuilen.