Welke aandoeningen kunnen de lever treffen?

Welke aandoeningen kunnen de lever treffen?

Allerlei ziekten en aandoeningen kunnen de lever treffen, zoals: geelzucht, chronische en acute hepatitis A, B, C, D en E, leververvetting, levercirrose, slokdarmvarices, leverkanker en leverfalen. Leveraandoeningen kunnen gepaard gaan met allerlei klachten en symptomen, zoals onder meer vermoeidheid, geelzucht, opzwellen van de buik en buikpijn.

Wat zijn de leverziekten?

Tot de leverziekten behoren onder andere levercirrose, leveratrofie (schrompeling), hepatitis(leverontsteking, veroorzaakt door verschillende micro-organismen, wormenof virussen), de vettige degeneratievan de leveren de stuwingslever. De lever is een groot orgaan die door gewelddadige aanraking van de buikholteverwond kan raken.

Wat zijn de symptomen van leveraandoeningen?

Symptomen van leveraandoeningen. 1. Misselijkheid. Dit is het eerste en meest duidelijke symptoom van leveraandoeningen. Je kunt je bijvoorbeeld slecht voelen na een maaltijd of je kan een zwaar gevoel in je darmen hebben, in combinatie met misselijkheid, duizeligheid en zelfs braken.

Wat zijn problemen met de lever?

Problemen met de lever. Er zijn verschillende aandoeningen van de lever, waaronder: Geelzucht. Geelzucht is geen ziekte maar een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Met geelzucht wordt het geel zien van de huid en/of het oogwit bedoeld.

Welke klachten kunnen gepaard gaan met leveraandoeningen?

Leveraandoeningen kunnen gepaard gaan met allerlei klachten en symptomen, zoals onder meer vermoeidheid, geelzucht, opzwellen van de buik en buikpijn.

Wat is de schade aan de lever?

Door een lange periode veel alcohol te drinken kan de lever beschadigen. Hoe langer het alcoholgebruik duurt hoe ernstiger de schade aan de lever is. We onderscheiden verschillende stadia in het ontstaan van de schade aan de lever.

Hoe gaat de vervetting met de lever?

Als de vervetting te maken heeft met overgewicht en risico’s op hart- en vaatziekten, begeleidt de huisarts (of praktijkondersteuner) u bij het gezonder leven om af te vallen. Met bloedonderzoek controleert de huisarts hoe het gaat met de lever. Wordt de oorzaak niet aangepakt? Dan gaat de leververvetting door.

Wat zijn de symptomen van overbelaste lever?

Symptomen overbelaste lever. maagkrampen en opgeblazen gevoel; hoofdpijn; veranderde kleur van je urine en stoelgang; geelzucht; huidproblemen ( acne of overgevoeligheid van de huid bv.); brandend maagzuur; diarree; vermoeidheid, futloosheid.

Welke rol speelt de lever in het metabolisme?

De lever is een erg belangrijk orgaan dat een grote rol speelt in het metabolisme. Eén van de taken van de lever is het verwerken van voedingsstoffen. De lever heeft daarbij de unieke eigenschap dat het allerlei giftige en schadelijke stoffen uit het bloed kan halen, waarna deze afgebroken worden en het lichaam weer verlaten.

Wat kunnen verhoogde leverwaarden hebben?

Verhoogde leverwaarden kunnen met tal van oorzaken te maken hebben, zoals onder meer het gebruik van bepaalde medicijnen. Langdurig gebruik van sommige geneesmiddelen (bv. bepaalde soorten antibiotica) kan een invloed hebben op de lever. Ook een teveel aan ijzer (hemochromatose) kan zorgen voor problemen aan de lever, net als virale infecties.