Welke 4 fasen kan je onderscheiden in de menstruatiecyclus?

Welke 4 fasen kan je onderscheiden in de menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus: verschillende fasen

  • Gemiddelde menstruatiecyclus.
  • Menstruatiefase. De menstruatie- of bloedingsfase treedt op wanneer er zich geen bevruchte eicel ingenesteld heeft in het baarmoederslijmvlies.
  • Folliculaire fase.
  • Ovulatie.
  • Vruchtbare dagen?
  • Luteale fase.
  • Zwangerschap of weer menstruatie.

Wat is een Eiblaasje?

Een eiblaasje maakt het vrouwelijk hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon zorgt voor de groei van het slijmvlies in de baarmoeder. Na de eisprong stopt het opengebarsten eiblaasje met het aanmaken van oestrogeen. Na de eisprong maakt het opengebarsten eiblaasje progesteron aan.

Welke Cyclusdag zit ik?

Neem de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Tel hier het aantal dagen van je cyclus* bij op. Ongeveer 14 dagen voor deze datum vindt je ovulatie (eisprong) plaats. Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor.

Hoe lang duurt de folliculaire fase?

De eerste 7 tot 21 dagen noemen we de folliculaire fase. Deze fase begint met je menstruatie. Onder invloed van het Follikel Stimuleren Hormoon (FSH) gaan er meerdere follikels (blaasjes waarin de eicellen rijpen) groeien.

Wat is de Secretiefase?

Onder invloed van oestrogeen wordt het dikker (proliferatieve fase), onder invloed van progesteron ontstaan er meer slijmkliertjes in (secretiefase). Dit is de fase waarin innesteling van een bevruchte eicel kan plaatsvinden, ook wel implantatie genoemd.

Hoe weet je of de bevruchting is gelukt?

Het beste kun je een zwangerschapstest doen. HCG (het zwangerschapshormoon) gemaakt door de placenta kan gedetecteerd worden in je urine. Er zijn verschillende testen op de markt, met smileys, plusjes, twee streepjes of met de tekst zwanger/niet zwanger. Zo zie je vaak al binnen enkele minuten of je zwanger bent.

Kan je een eisprong zien?

Inwendige echoscopie Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.

Kun je aan afscheiding zien of je zwanger bent?

Tijdens de vroege zwangerschap kan je lichaam meer vaginale afscheiding produceren, en voordat je bevalt kan je zelfs een bloederige slijmafscheiding tegenkomen. Soms kan je afscheiding op een probleem, zoals een ontsteking, wijzen. Maar meestal is het gewoon een hormonale schommeling.

Welke dag testen zwangerschap?

Vanaf wanneer zwangerschapstest doen? Je kan een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Dit is je NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Met een meer gevoelige (en vaak duurdere) test kan je al zo’n vier dagen eerder testen of je het hCG-hormoon in je bloed hebt.

Welk moment van de dag ovulatietest doen?

Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is rond twaalf uur ’s middags. Je LH-piek komt namelijk ’s ochtends op gang en bereikt rond dat tijdstip een hoogtepunt. Om te bepalen wanneer je LH-gehalte piekt, moet je een paar dagen achter elkaar testen. Test telkens op hetzelfde moment van de dag.

Hoe snel groeit een follikel per dag?

Eitjes groeien 2 mm per 2 dagen en ze moeten ongeveer 16/18 mm zijn om rijp te zijn. Dus dan kan je uitrekenen vanaf de dag dat je laatste echo hebt gehad tot je eisprong of dat mogelijk is qua grootte.

Wat is de folliculaire fase?

1. Folliculaire fase of rijping van eicel. De menstruele cyclus begint met de groei en rijping van een nieuwe eicel in een blaasje, follikel genoemd. Naarmate de follikel groeit, scheidt hij meer en meer hormonen (oestrogenen) af.