Inhoudsopgave
Welke 2 hoofdvormen van vragen heb je?
In een vraaggesprek zijn er verschillende ‘soorten vragen’ te stellen: Open vragen. Gesloten vragen. Suggestieve vragen.
Wat zijn Vraagsoorten?
Wie? (vragen naar het onderwerp) Welke? (vragen naar het onderwerp met keuze uit beperkte groep) Waar, waarheen, waarvandaan? (vragen naar een plaats of richting) Wanneer, hoe laat, hoelang, hoe vaak? (vragen naar het tijdstip, de tijdsduur, periode of frequentie)
Hoe stel je een gerichte vraag?
Een keuzevraag is een vraag waarbij je de ander gericht stuurt naar een antwoord. Bijvoorbeeld: “Wil je vandaag of morgen de afspraak hebben?” In dit voorbeeld ga je er al vanuit dat de ander een afspraak wil. Nee zeggen is voor diegene dan al een stuk lastiger.
Hoe vraag je informatie?
Als je concrete informatie nodig hebt, kun je de vraag met een ander vraagwoord beginnen (wanneer, hoeveel, waar…). Hoe dan ook, je stelt een vraag omdat je wilt luisteren naar de ander(en).
Wat is een specifieke vraag?
Zijn geschikt als je in korte tijd specifieke informatie wilt verzamelen. Geven vaak alleen de informatie waarom je gevraagd hebt. Sturen het gesprek en ze zorgen dat je recht op je doel afgaat. Kunnen al gauw lijken op een ‘kruisverhoor’.
Wat is een Analysevraag?
Bij analysevragen breek je de leerstof op en breng je de onderdelen met elkaar in verband. Daarvoor moet je kritisch en diepgravend studeren. Analysevragen zijn essentieel om kennis uit een leersituatie toe te kunnen passen in de praktijk.
Wat is een Visievraag?
Een visievraag beantwoord je niet met een voorgekookt lijstje, maar met een visionair verhaal. Het mooiste is als je niet een monoloog afsteekt, maar een gesprek met de interviewer aangaat.
Hoe begin je een vraag?
Open vragen beginnen met vraagwoorden als wie, welke, waar, hoe, wat of bijvoorbeeld waarom. Voorbeelden van open vragen zijn: “Wat heb je gehoord?” of “Waar ga je naar naartoe?”
Wat zijn Vraagtechnieken?
Inleiding. Vragen stellen is de manier om informatie te verkrijgen. Echter, als je de vragen niet stelt met oprechte aandacht voor de antwoorden kun je ze beter niet stellen. Oprechte aandacht en goed luisteren zijn belangrijk er dan de juiste vraagtechnieken kennen.
Wat zijn gesloten en open vragen?
Er zijn verschillende vragen: Open vragen beginnen met: wie, wat, wanneer, waar, en ook hoe, hoe vaak, etc. Open vragen nodigen uit om je verhaal te vertellen en leveren veel informatie op. Gesloten vragen zijn ‘ja’-/ ‘nee’-vragen of meerkeuze vragen.