Inhoudsopgave
Welk loon doorbetalen bij ziekte?
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Hoe lang moet je gewerkt hebben voor Ziektewet?
Dit kan een vast, tijdelijk of oproepcontract zijn. Je bent ziek geworden binnen 4 weken na het einde van je arbeidscontract. Je hebt een ww-uitkering. Meestal krijg je dan na 13 weken ziekte een ziektewet-uitkering.
Welke tijden moet je thuis zijn bij ziekte?
Uw werkgever mag u niet zomaar vragen om de hele dag thuis te blijven. Hij mag u wel vragen om u aan de regels te houden van het bedrijf. In die regels kan staan dat u tijdens ziekte op een vast moment beschikbaar moet zijn voor controle of overleg. Bijvoorbeeld iedere ochtend van 10 uur tot 12 uur.
Wat is een vangnetter?
Onder vangnetters verstaan we werknemers die ziek uit dienst gaan, zieke uitzendkrachten en zieke WW’ers. Deze werknemers vallen onder het vangnet van de Ziektewet.
Wat na 13 weken Ziektewet?
Is uw werknemer na 13 weken nog steeds ziek? Dan mag u uw werknemer ontslaan. Maar u kunt ook ervoor kiezen om uw werknemer in dienst te houden en zijn loon vrijwillig door te betalen.
Wie vallen er onder de vangnetregeling?
Dit zijn werknemers waarvan je kortweg kunt zeggen dat ze ‘ziek zijn en uit dienst’. Werknemers zonder werkgever zoals (bepaalde) uitzend- en oproepkrachten en werknemers waarvan het dienstverband afloopt tijdens ziekte. Ook personen die met een vaststellingsovereenkomst ziek uit dienst gaan vallen onder dit vangnet.
Wat is de vangnetregeling?
In de meeste gevallen zal de werkgever een basiscontract afsluiten bij een arbodienst op grond van de ‘vangnetregeling’. Bij de vangnetregeling sluit de werkgever een contract af met één gecertificeerde arbodienst. Bij de vangnetregeling regelt de werkgever arbozaken via een gecertificeerde arbodienst.