Inhoudsopgave
Wat zit er in een koeltoren?
Een koeltoren is een warmtewisselaar waarin warmte onttrokken wordt aan water. Dit gebeurt door het water in contact te brengen met lucht. De warmteoverdracht gebeurt door warmte-uitwisseling tussen lucht en water en door verdamping van een klein deel van het te koelen water.
Hoe werkt een koeltoren kerncentrale?
De werking van een koeltoren is erop gebaseerd dat snelle (‘warme’) watermoleculen aan de waterstroom ontsnappen en met de ventilatielucht worden weggevoerd. Men kan het watergebruik globaal berekenen aan de hand van de verdampingswarmte van water (2256 kJ/kg).
Wat is een droge koeler?
Drycoolers, ook wel droge koelers genoemd, zijn warmtewisselaars waarbij wordt gekoeld door omgevingslucht. Doordat het proceswater door een koelblok stroomt en over het koelblok een geforceerde luchtstroom plaatsvindt, zal de temperatuur van het water afnemen.
Hoe werkt een natte koeltoren?
“Een natte koeltoren is een installatie die gebruikt wordt voor het koelen van een gebouw of industrieel proces. De koeltoren doet dit door water te vernevelen. Hierdoor ontstaat waterdamp met kleine waterdruppeltjes, zogenoemde aerosolen. Via een ventilator verspreidt die waterdamp zich in de buitenlucht.
Waarom zijn er kerncentrales?
Voordelen. Bij de opwekking van kernenergie komen nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Er komen wel broeikasgassen vrij tijdens de bouw en ontmanteling van de kerncentrales, bij winning en transport van uranium en het transport, de verwerking en opslag van het kernafval.
Hoe groot is een kerncentrale?
De enige werkende kerncentrale in Nederland is de kerncentrale Borssele. Deze centrale heeft een elektrisch vermogen van 485 MW (megawatt; 1 megawatt is 1 miljoen watt) elektriciteit. Daarmee wordt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen MWh (megawattuur) gemaakt en aan het elektriciteitsnet geleverd.
Hoe oud is de kerncentrale Borssele?
De reactor, een drukwaterreactor die staat bij de plaats Borssele (gemeente Borsele), werd in 1973 in gebruik genomen. De centrale werd gebouwd door Siemens KWU.