Inhoudsopgave
Wat zit er in een blaasspoeling?
Soorten. Er zijn verschillende soorten blaasspoelingen, namelijk spoelingen met chemotherapie of immuuntherapie. Spoelingen met een chemotherapie bevatten een celdodend medicament, bijvoorbeeld Mitomycine C of Epirubicine. Spoelingen met immuuntherapie bevat een verzwakte bacteriestam (tuberkel-bacillen, BCG).
Hoe doe je een blaasspoeling?
Als u de blaas met zout water spoelt omdat er vlokken in de blaas zitten, dan spoelt u op de volgende manier: – Schuif de klem van het spoelzakje open. – Laat de vloeistof de blaas inlopen door het zakje snel op te rollen. Door enige kracht te gebruiken, laten de vlokken los van de blaaswand.
Waar op letten bij blaasspoelen?
Wat zijn veel voorkomende problemen en aandachtspunten bij blaasspoelen?
- Een pijnlijke blaas.
- Troebele urine.
- Gruis of vlokken in de urine.
- Bloed in de katheterslang/urine.
- Een verstopte katheter.
Hoe werkt het blaasspoelen?
Met het blaasspoelen probeert men te bereiken dat de blaas zich ontdoet van stolsels, gruis en afvalstoffen, maar ook om bijvoorbeeld infecties te voorkomen of om verstopping van de katheter op te heffen of tegen te gaan.
Waarom wordt er blaasspoeling gegeven?
Waarom wordt er blaasspoeling gegeven? Blaasspoelingen worden gedaan om de beschermlaag van de blaas te herstellen. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld pijnklachten van de blaas of onderbuik te verminderen. Met het blaasspoelen probeert men te bereiken dat de blaas zich ontdoet van stolsels, gruis en afvalstoffen,
Wat is MMC blaasspoeling?
BCG (Bacillus Calmette Guérin) blaasspoeling is een vaccinvloeistof dat er voor moet zorgen dat de blaas een betere afweer heeft tegen kankercellen. Deze spoeling is een vorm van immunotherapie. Wat is MMC blaasvloeistof? MMC (Mitomycine) blaasspoeling is een cytostaticum dat de groei van cellen remt in de blaas.