Wat zijn zekerheden?

Wat zijn zekerheden?

Zekerheden zijn geld, goederen of rechten die als onderpand of waarborg worden verstrekt. Degene die geld leent of aanneemt, geeft een zekerheid aan de geldgever. Deze geldgever kan deze zekerheid opeisen als de lener niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Wat zijn zekerheden voor een bank?

De zekerheid is het bedrag waar de bank op terug kan vallen wanneer de ondernemer niet meer in staat is om aan de bankverplichtingen (rente en aflossing) te voldoen. Op deze manier kan de bank de openstaande bankschuld gedeeltelijk of geheel terugkrijgen door terug te vallen op de zekerheden.

Welke zekerheden kunnen mogelijk ingebracht worden?

Borgstelling door derden Je kunt ook een borgstelling door derden inbrengen als financiële zekerheid. Een derde partij staat dan garant voor jouw financiering. Dat kunnen personen zijn uit je netwerk of rechtspersonen (andere bedrijven). Ook de overheid kan garant staan.

Wat zijn persoonlijke zekerheden?

Voorbeelden van persoonlijke zekerheden zijn hoofdelijke aansprakelijkheid en borgtocht. Allereerst is er de hoofdelijke aansprakelijkheid van de geldvrager zelf.

Welke zekerheden kan een bank vragen?

Persoonlijke zekerheden Hoofdelijk aansprakelijkheid: bij deze vorm ben je privé aansprakelijk voor de terugbetaling van de lening. Borgstelling: hierbij staat iemand anders borg voor de terugbetaling van de lening. Dit kan eventueel ook de overheid zijn via een borgstellingsregeling.

Waarom let een bank op zekerheden?

In lijn met de borgstelling is de garantstelling. Deze zekerheid zorgt ervoor dat een derde garant staat voor uw financiering. Dit betekent dat de bank direct naar deze derde kan gaan zodra u niet meer in staat bent om de lening af te betalen. De hypotheek op uw eigen woning geldt ook als zekerheid.

Wat is een Vermogensverklaring?

Uit een vermogensverklaring blijkt dat een bedrijf over voldoende eigen vermogen beschikt om tegenvallers op te vangen. Een bank kan een vermogensverklaring eisen bij het aanvragen van een lening. Mede hierop schat de geldverstrekker het risico in.