Inhoudsopgave
Wat zijn Uitzonderingsvragen?
Wat gaat al goed? Op welke momenten is dat wat je wil er al een beetje? Wanneer was het anders/beter? Deze uitzonderingsvragen,vaak gecombineerd met schaalvragengeven een goed beeld van waar iemand staat en hoe verdere stappen gemaakt kunnen worden.
Wat is het Brugs model?
Het Brugse model voor oplossingsgericht coachen maakt onderscheid tussen de begrippen “probleem” en “beperking”. Een probleem is iets wat je kunt oplossen. Een beperking is iets wat je niet kunt oplossen. Met een beperking kun je leren omgaan.
Wat is oplossingsgericht werken?
Het doel van Oplossingsgericht werken is jongeren en volwassenen in staat te stellen hun problemen zelfstandig of samen met mensen uit hun omgeving op te lossen. De hulpverlener gaat op methodische en gestructureerde manier met de cliënt in gesprek, waarmee de cliënt zijn autonomie versterkt.
Hoe begin je een oplossingsgericht gesprek?
Om te beginnen formuleer je eerst samen een te behalen einddoel. Bij voorkeur gebeurt dit in positieve, concrete en haalbare gedragstermen (SMART doelen). Je helpt daarbij de medewerker om inzicht te krijgen in wat er in de plaats van het probleem moet komen.
Waarom de Schaalvraag?
De schaalvraag is een hulpmiddel om de dynamiek van vooruitgang van een medewerker zichtbaar te maken en om hierin nuancering te kunnen herkennen. Vraag de medewerker om op een schaal van 0 tot 10 aan te geven waar hij staat als het gaat om zijn of haar vooruitgang in het gestelde doel.
Wat is oplossingsgericht werken in het onderwijs?
Oplossingsgericht werken is een werkwijze waarbij je jezelf laat sturen vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem. Dat geldt niet alleen voor de leerkracht, maar het is toepasbaar voor iedereen die bij de school betrokken is. Een van de basisregels is: als iets werkt, blijf het dan doen en doe er meer mee.
Wat is de Wondervraag?
Het stellen van de wondervraag is heel eenvoudig. Als coach of begeleider vraag je de cliënt om in detail te beschrijven hoe zijn situatie zou zijn als een wonder zou hebben plaatst gevonden en het probleem dat hij nu heeft zou zijn opgelost.
Wie heeft de Wondervraag bedacht?
Insoo Kim Berg kwam op het idee van de wondervraag toen een coachee verzuchtte: ‘Om dit probleem op te kunnen lossen heb ik echt een wonder nodig. ‘ Insoo maakte er een nieuw soort vraag van.