Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn niet bederfelijke producten?
- 2 Waar komt dit product vandaan?
- 3 Welke vermeldingen zijn verplicht op een etiket?
- 4 Wat betekent Te gebruiken tot?
- 5 Welke soort voedingsmiddelen zijn kort houdbaar?
- 6 Waar komt het vlees uit de supermarkt vandaan?
- 7 Welke gegevens zijn verplicht op een verpakking?
Wat zijn niet bederfelijke producten?
Vruchten zijn vaak erg zuur (pH-waarde lager dan 4,5). Brood heeft een pH-waarde van 4-6, groenten van 5-6, vlees van 5,5-6,5 en garnalen van 7-8. Zoete koffiebroodjes hebben een lage aw (meestal lager dan 0,90) waardoor ze als niet-bederfelijk kunnen worden beschouwd.
Waar komt dit product vandaan?
Op de verpakking kun je zien waar een product vandaan komt. Bij producten zonder etiket, zoals losse groente of fruit, staat het op het schap aangegeven. Wat precies op een etiket moet staan, is vastgelegd in de warenwet en in Europese regels.
Welke vermeldingen zijn verplicht op een etiket?
Verplichte vermeldingen etiket
- de benaming van het levensmiddel.
- de lijst van ingrediënten.
- de in bijlage II genoemde stoffen die allergieën of intoleranties veroorzaken en die aan het levensmiddel zijn toegevoegd.
- de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten.
- de nettohoeveelheid van het levensmiddel.
Is een etiket verplicht?
Op de meeste voedings- en gebruiksmiddelen moet u een etiket met informatie over het product zetten. Wat er op het etiket moet staan hangt af van het product. Op een voedingsmiddel moeten bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum en e-nummers staan. Bij kleding moet u onder andere beschrijven van welke stof het is gemaakt.
Welke 14 allergenen moet op het etiket vermeld staan of ze voorkomen in het product?
Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
Wat betekent Te gebruiken tot?
Wat betekent ‘Te gebruiken tot’? De uiterste consumptiedatum van een voedingsproduct staat aangeduid als “Te gebruiken tot”. Hierbij gaat het om producten die op korte tijd kunnen bederven en waarbij opeten na bederf een risico voor de gezondheid kan inhouden. We denken hierbij aan bv. zuivel, vlees, vis …
Welke soort voedingsmiddelen zijn kort houdbaar?
Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien.
Waar komt het vlees uit de supermarkt vandaan?
Waar komt het vlees van de supermarkt vandaan? Meteen na de slacht wordt het vlees goed gekoeld vervoerd naar het distributiecentrum. De verdere verwerking van vers vlees gebeurt gekoeld. Vanaf daar komt het vlees in de supermarkt terecht.
Waar komt Aldi vlees vandaan?
Aldi Transparantie Code geeft herkomst product aan De supermarktketen noemt dit doel behaald. De ATC staat op alle versvleesproducten in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. Ook staat het op verschillende vleesproducten in de andere landen, waaronder Frankrijk.
Wat is een ingrediëntenlijst?
Een ingrediëntenlijst bestaat uit een opsomming van alle stoffen die zijn gebruikt om een product te maken. Fabrikanten zijn door de Warenwet verplicht aan te geven of bepaalde ingrediënten zijn gebruikt, opdat het levensmiddel niet de gezondheid of de veiligheid van een consument in gevaar brengt.
Welke gegevens zijn verplicht op een verpakking?
Op het etiket moet verplicht de naam en het adres van een verantwoordelijke voor het levensmiddel (de producent, de verpakker of de invoerder) vermeld staan. Soms staat er ook een telefoonnummer op het etiket. In geval van klachten over het product weet de consument op die manier tot wie hij zich kan richten.