Inhoudsopgave
Wat zijn naschokken van een aardbeving?
Een naschok is een aardbeving die plaatsvindt binnen korte tijd (enkele uren tot enkele dagen) na een andere, grotere aardbeving (de hoofdschok). Als er 7 dagen na de hoofdschok opnieuw een naschok plaatsvindt, dan noemt men deze naschok een nieuwe aardbeving (hoofdschok).
Hoe lang duren aardbevingen?
Een aardbeving kan lang en kort duren dit hangt er vanaf hoe sterk de aardbeving is. Bij een lichte aardbeving duren de schokken van maar een paar seconde. Maar bij grote zware aardbevingen kan het trillen wel 5 minuten duren. Voor de meeste grote aardbevingen zijn er al voor schokken die wij niet voelen.
Hoe ontstaat een naschokken?
Als er een aardbeving plaatsvindt verschuift het gesteente langs een breukvlak. Het gesteente eromheen verschuift echter niet maar ondervindt wel een verandering van de spanning. Deze spanningsverandering kan wel een nieuwe, meestal kleinere, aardbevingen veroorzaken. Die noem je de naschokken van een aardbeving.
Is een aardbeving van 7 krachtig?
Een aardbeving van 7 is 100 keer zo krachtig als een aardbeving van 5, Sinds 1900, het jaar dat werd begonnen aan het systematisch registreren van aardbevingen, vindt er gemiddeld minder dan één aardbeving per jaar plaats met een magnitude van meer dan 8,0 op de schaal van Richter.
Waarom ontstaan aardbevingen?
In de meeste gevallen ontstaan aardbevingen door het verschuiven van plaatdelen van de aarde. Deze platen zijn continu in beweging en kunnen langs elkaar, tegen elkaar of over elkaar schuiven. Wanneer platen verschuiven gebeurd dat vaak plotseling, er is dan al jaren spanning tussen de platen opgebouwd.
Is de kans op aardbeving groter dan in andere landen?
Breuklijnen. In sommige landen is de kans op een aardbeving veel groter dan in andere landen. Dit heeft te maken met de breuklijnen tussen de aardplaten. Landen die in de buurt liggen van een breuklijn hebben een grotere kans om getroffen te worden door een aardbeving.