Wat zijn indicaties voor een bloedtransfusie?

Wat zijn indicaties voor een bloedtransfusie?

Een bloedtransfusie kan nodig zijn vanwege een tekort aan rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Meestal is een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede) de aanleiding. Soms is een tekort aan bloedplaatjes of plasma (met onvoldoende bloedstolling als gevolg) de aanleiding.

Waarom bestraald bloed?

Bestraling van bloedproducten vindt plaats ter preventie van transfusie-gemedieerde graft-versus-host ziekte (TA-GVHD). TA-GVHD kan optreden na infusie van functionele donor T-cellen die door het immuunsysteem van de ontvanger niet geëlimineerd kunnen worden. De complicatie kent een zeer hoge mortaliteit (90%).

Wat zijn de contra indicaties voor een transfusie?

Pathofysiologie Preventie spontane bloedingen Preventie bij ingrepen
Verbruik Nee Eventueel
Afbraak Nee Eventueel
Pooling Overwegen Ja
Hemodilutie Overwegen Ja

Wat is de 4 5 6 regel?

Deze regel houdt in dat men een Hb-afkapwaarde van 4,0 mmol/l hanteert voor een bloedtransfusie bij voorheen gezonde personen (ASA-klasse I), een waarde van 6,0 mmol/l voor patiënten met comorbiditeit (ASA-klasse IV) en voor de rest een waarde van 5,0 mmol/l.

Hoe laag mag Hb gehalte zijn?

Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.

Hoe laag mag Hb zijn?

Met bloedonderzoek kan het Hb gemeten worden: Mannen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 8,5 mmol/l. Vrouwen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l. Voor zwangeren en kinderen zijn er andere getallen.

Kan je ziek worden van bloedtransfusie?

Bij patiënten kan tijdens of na een bloedtransfusie een allergische reactie optreden. Zo’n reactie is te herkennen aan koorts, rillingen, galbulten, jeuk of een rode huid. Dit kan vaak eenvoudig met medicijnen worden behandeld.

Hoe lang is het effect van bloedtransfusie?

Hoe lang een bloedtransfusie duurt wisselt: een zakje plasma duurt ongeveer een half uur; een zakje bloedplaatjes duurt 15 tot 30 minuten; een zakje rode bloedcellen duurt 1 tot 2 uur.

Hoe snel stijgt Hb na bloedtransfusie?

Erytrocytentransfusie: bij een volwassene wordt een stijging van 0,5 tot 0,6 mmol/L van het Hb verwacht na toediening van een eenheid erytrocyten. Na transfusie van een erytrocytenconcentraat dient ten minste 15 minuten te worden gewacht alvorens het effect op het Hb te meten.

Wat is de bijwerking van de bloedtransfusie?

Bijwerkingen van de bloedtransfusie. Soms komt na een transfusie een tijdelijke koortsreactie voor. Deze verdwijnt vanzelf en daarvoor is geen verder behandeling nodig. Soms kan bij een bloedtransfusie een allergische reactie optreden. Een dergelijke reactie is: -koorts, -rillingen, -galbulten, -jeuk,

Wat is bloedtransfusie protocol?

Bloedtransfusie protocol. Elke bloedtransfusie wordt uitgevoerd door een medische professional. Diegene werkt altijd volgens een strikt protocol. Het bloed dat ze toedienen, is uitvoerig getest. Sanquin speelt een belangrijke rol bij het testen van het bloed. Om het bloed zo veilig mogelijk te maken, heeft Sanquin een eigen protocol voor

Hoe heeft de behandelend arts gekozen voor de bloedtransfusie thuis?

De behandelend arts heeft samen met u besloten de bloedtransfusie thuis in uw eigen omgeving plaats te laten vinden. Hij of zij heeft toestemming gegeven aan een thuiszorgorganisatie deze transfusie uit te voeren. Een verpleegkundige van het specialistisch thuiszorg team voert de bloedtransfusie uit. U geeft toestemming voor de thuistransfusie.