Wat zijn gelamelleerde balken?

Wat zijn gelamelleerde balken?

Gelamelleerde balken in vuren De balken zijn opgebouwd uit verlijmd en gevingerlast vurenhout (laagjes van 40 mm). Hierdoor zijn de balken enorm sterk en hebben ze een uitstekende stabiliteit. Doordat deze balken ook een hoogwaardige esthetische kwaliteit hebben, kan je ze ook gebruiken voor jouw woningproject.

Wat kan een houten balk dragen?

Basis dakbalken (bij plat dak) Dus wanneer u een overspanning van 3 meter wil maken, heeft u balken van 15 cm nodig. En bij een overspanning van 4 meter heeft u balken van 20 cm nodig. Zelfs 5 meter overspanning zou kunnen, met 25 cm dikke balken en in combinatie met schoren kunt u dit uitbreiden naar 6 meter.

Wat kan een balk dragen?

Vuistregeltje: houten balken 1/20 van de overspanning en stalen (poutrel) 1/40 van de overspanning.

Welk hout voor vloerbalken?

Voor vloerhout en houten balken, zowel voor massieve als voor gelamineerde liggers van ribpanelen, wordt hoofdzakelijk gebruikt gemaakt van Europees naaldhout (meestal vuren, soms grenen).

Welke balken voor dak?

Dakdwarsbalken. Om het dakbeschot of de dakplaten van uw overkapping te ondersteunen heeft u dakdwarsbalken nodig. Wij adviseren altijd balken om de 40 a 50 cm te plaatsen. Populaires keuzes voor dak-dwarsbalken zijn de 4.5 x 14.5 cm glad geschaafd of de 5 x 15 cm fijnbezaagd.

Welke Balkdikte?

Benodigde balkdikte & overspanning

Overspanning Benodigde balkdikte (minimaal)
3 meter (300cm) (300/20) = 15 cm balkdikte (hoogte)
4 meter (400cm) (400/20) = 20 cm balkdikte (hoogte)
5 meter (500cm) (500/20) = 25 cm balkdikte (hoogte)

Waarom gelamineerd hout?

geen koudebruggen; gelamineerd hout vraagt minder energie in de productie en is milieuvriendelijker dan staal of beton; een dragende constructie van gelamineerd hout biedt een goede brandveiligheid.

Wat kost een gelamineerde balk?

Prijs: €25,- per meter.