Inhoudsopgave [hide]
Wat zijn gefermenteerde vleeswaren?
Voorbeelden van fermentatie Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen waardoor tempé ontstaat. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk.
Wat zijn gefermenteerde producten?
Tijdens het fermentatieproces worden de stoffen (vooral zetmeel en suikers) in het voedingsmiddel omgezet of afgebroken door de enzymen van de aanwezige bacteriën of andere micro-organismen. Deze enzymen veranderen de zuurtegraad, smaak, textuur, geur, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product.
Wat is Gefermenteerde kaas?
Er bestaan verschillende soorten gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, zure room, plattekaas en andere soorten kaas. Voor de productie van gefermenteerde melkproducten wordt gebruik gemaakt van een specifieke groep bacteriën: de melkzuurbacteriën.
Wat kun je allemaal fermenteren?
Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn yoghurt, zuurkool, kaas, brood, sojasaus, azijn, tempeh, natto, droge worst, en zelfs chocola.
- Voor het maken van brood, wijn en bier wordt voor het fermenteren een gist toegevoegd.
- Om yoghurt en kaas te maken worden melkzuurbacteriën ingezet.
Wat is bewerkte vlees?
Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees.
Is yoghurt altijd gefermenteerd?
Yoghurt is gefermenteerde melk. Dat betekent dat melkzuurbacteriën (L. bulgarius en S. thermophilus) zijn toegevoegd aan de melk.
Is gefermenteerd hetzelfde als gepasteuriseerd?
Wat betekent “gefermenteerd”? Gefermenteerde zuivelproducten worden bekomen door aan gepasteuriseerde melk een ferment toe te voegen dat de smaak en de dikte van de melk verandert. Het ferment bestaat uit melkzuurbacteriën.
Welke groenten kun je goed fermenteren?
Goede groenten voor deze methode zijn courgettes, augurken, komkommer, bloemkool, radijsjes, spruitjes, aardpeer en zoveel meer. Doe de groenten in de pot en giet er water bij tot ze onder staan.
Hoe Fermenteer je iets?
Door een warme en vochtige omgeving groeien bacteriën, gisten of schimmels automatisch. Door het groeien van deze micro-organismen worden er enzymen en vitamines geproduceerd en worden er stoffen in het voedingsmiddel omgezet. Suikers kunnen bijvoorbeeld worden afgebroken door een product te fermenteren.