Inhoudsopgave
Wat zijn Gedachtenisprentjes?
Een bidprentje (‘gedachtenisprentje’ of ‘doodsprentje’) is een prentje, dat veelal wordt uitgegeven als aandenken bij een overlijden van een dierbare. Het vindt zijn oorsprong binnen de Katholieke Kerk.
Wat is de betekenis bedoeling van de ziekenzalving?
In het sacrament van de ziekenzalving ervaren mensen hulp om zich met hun ziekte te verzoenen en daarin gesterkt te worden door de liefdevolle aanwezigheid van Jezus. De ziekenzalving is op die manier een teken dat wij niet alleen zijn, maar dat God altijd nabij is[16].
Waar vind ik bidprentjes?
Je vindt bidprentjes op verschillende plaatsen terug: Bij je familieleden. In documentatiecentra van genealogische verenigingen, zoals die van Familiekunde Vlaanderen, van heemkundige kringen, en van geschiedkundige kringen (zoals bijv. GHK Hamont-Achel).
Wat schrijf je op een bidprentje?
Wat staat er op een bidprentje? Traditiegetrouw worden de gegevens van de overledene vermeld met een korte levensloop en/of een typerende beschrijving. Eventueel wordt het afgesloten met een oproep tot gebed.
Wat zijn oude bidprentjes waard?
Dat hangt ervan af. Recente doodsprentjes worden vanaf 10 cent verkocht, maar een prentje van persoon die voor 1800 overleden is kan voor 10 euro van de hand gaan. Al is de regel niet altijd ‘hoe ouder, hoe waardevoller’. De waarde hangt af van waar de verzamelaar naar op zoek is.
Wie verzamelt bidprentjes?
Hoewel het CBG vooral Nederlandse bidprentjes verzamelt, komen er soms ook buitenlandse (voornamelijk Vlaamse) exemplaren in de collectie voor. De verzameling is online op naam te doorzoeken via CBG Verzamelingen. Een deel daarvan is ook als scan te bekijken.
Wat staat er op een bidprentje?
Was Jan Campert een verzetsheld?
Campert werd na de oorlog als een verzetsheld beschouwd. In 1947 werd de Jan Campertprijs in het leven geroepen als ‘blijvende herdenking aan de strijd der Nederlandse letterkundigen in de jaren 1940-1945’. In 2003 kreeg Campert twee monumenten als ode aan zijn oorlogshouding en die van zijn oorlogskameraden.
Wie spaart er bidprentjes?
Bredanaar Joop Vrins heeft 50.000 bidprentjes. Joop Vrins heeft een aparte hobby, de Bredanaar spaart namelijk bidprentjes. Zijn alsmaar uitdijende verzameling telt inmiddels maar liefst 50.000 stuks.
Wat kost een bidprentje?
De kosten van bidprentjes hangt af van verschillende factoren, dit betreft het aantal stuks en de papierkeuze. Om deze reden is het niet mogelijk één vaste prijs te benoemen. Ter indicatie: een enkele kaart o.b.v. 40 stuks kunt u al thuis ontvangen voor € 104,95.
Waarom bidprentjes?
Bidprentjes wekken op tot gebed voor zielenheil van de overledene en zijn tevens bedoeld om de herinnering aan de overledene levendig te houden. Het ontstaan van het bidprentje kan worden geplaatst in de eerste helft van de 17e eeuw in de Noordelijke Nederlanden en geraakte rond 1850 algemeen in gebruik.