Wat zijn epidemiologische studies?

Wat zijn epidemiologische studies?

De epidemiologie is de wetenschappelijke studie van het vóórkomen en de verspreiding van ziekten binnen en tussen populaties. Vaak wordt epidemiologie gezien als de methodeleer van onderzoek naar gezondheid en ziekte in populaties.

Wat is de epidemiologie?

Epidemiologie bestudeert de frequentie van ziekten in menselijke populaties. In dit eerste hoofdstuk wordt uitgelegd wat het vak epidemiologie inhoudt, op welke concepten het is gestoeld en hoe het kan worden toegepast. De centrale variabele in elk epidemiologisch onderzoek is een gezondheids- of ziekte-uitkomst.

Wat is een epidemioloog?

Wat doet een epidemioloog? De epidemioloog maakt gebruikt van statistische methodes om te achterhalen welke factoren de verspreiding van ziekten beïnvloeden. Hierdoor kan de epidemioloog een rol spelen bij het voorkòmen en bestrijden van deze ziekten.

Wat is een veld epidemioloog?

Een epidemioloog heeft kennis van methodologische onderzoekstechnieken, past verschillende designs toe in zijn/haar onderzoeken en bezit de kwalificaties om hoogwaardig mensgebonden onderzoek op te zetten en uit te voeren.

Hoe vaak komt epidemiologie voor?

Het aantal nieuwe patiënten per jaar (incidentie) wordt geschat op 3 per 100.000 Nederlanders per jaar. Dat zijn omgerekend ongeveer 10 nieuwe patiënten per week. De prevalentie van ALS (het aantal patiënten op een bepaald moment) ligt tussen de 9 en 11 per 100.000 Nederlanders.

Hoe vaak een ziekte voorkomt?

De prevalentie van een ziekteverschijnsel, aandoening of disfunctie in een bepaalde populatie is het voorkomen op een bepaald moment uitgedrukt als proportie van de populatie. De prevalentie wordt meestal opgegeven als het aantal gevallen per duizend of honderdduizend.

Wat is een Puntprevalentie?

De prevalentie is ‘het aantal zieken’ of ziekten in een populatie op een gegeven moment. Dit wordt ook wel de puntprevalentie (E: point prevalence) genoemd. De prevalentie wordt meestal weergegeven als percentage, het prevalentiecijfer.

Wat kunnen prevalentie en incidentiecijfers vertellen?

De prevalentie geeft aan hoeveel gevallen er zijn op een bepaald tijdstip, en de incidentie geeft de snelheid weer waarmee de ziekte zich zal ontwikkelen. De prevalentie is belangrijk om bijv. te weten hoeveel geneesmiddelen je moet voorzien, en de incidentie geeft aan of de epidemie snel of traag evolueert.

Hoe bereken je Puntprevalentie?

Puntprevalentie (Eng: point prevalence) = ‘het aantal zieken’ of ziekten in een populatie op een bepaald tijdstip. De prevalentie wordt meestal weergegeven als percentage, het prevalentiecijfer.

Hoe bereken je de cumulatieve incidentie?

De cumulatieve incidentie berekent men door het aantal nieuwe gevallen tijdens de onderzoeksperiode te delen door het aantal personen zonder de ziekte in de populatie in het begin van de onderzochte tijdsperiode.

Wat is cumulatieve incidentie?

De cumulatieve incidentie (syn: risico) is de proportie van het aantal personen in een populatie dat binnen een bepaalde tijdsperiode een ziekte ontwikkelt.