Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn drie gevaren van UV straling?
- 2 Wat beschermt je tegen UV straling?
- 3 Wie kan uv-licht zien?
- 4 Welke UV bescherming zonnebril?
- 5 Wat gebeurt er in de huid door UV straling?
- 6 Hoe beschermt de huid je tegen de zon?
- 7 Wat kan te veel uv-straling veroorzaken?
- 8 Wat zijn de voordelen van uv straling?
Wat zijn drie gevaren van UV straling?
De uv a-stralen kunnen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker.
Wat beschermt je tegen UV straling?
Draag beschermende kledij en een zonnebril. Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
Welke UV index is gevaarlijk?
De waardes van deze index variëren van 0 tot 11+. Hoe hoger het index getal, hoe groter het gevaar voor de huid en de ogen, en hoe sneller dit kan gaan. Bij 1-2 is vaak nog geen bescherming nodig. Bij waardes tussen 3-7 wordt aangeraden schaduw op te zoeken rond het middaguur, zonnebrand en een zonnebril te gebruiken.
Wie kan uv-licht zien?
Licht bestaat uit een spectrum van kleuren en zichtbaar licht, voor mensen zichtbaar, loopt van rood tot violet. Voorbij het violet liggen de ultraviolette golflengten, en het is bekend dat veel dieren, zoals sommige insecten, vogels, vissen, amfibieën, reptielen en een handvol zoogdieren, ultraviolet kunnen zien.
Welke UV bescherming zonnebril?
✓ Een zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden. Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. ✓ Het zonneglas mag geen krasjes en beschadigingen bevatten. Wanneer het zonneglas beschadigd is, krijgen de UV-stralen alsnog kans om door het glas heen te komen en verliest het zijn optimale bescherming voor jouw ogen.
Hoe kan ik mijn gezicht beschermen tegen de zon?
Dat wordt optimaal beschermen dus!
- Zon verstandig.
- Zonnebrandproduct.
- Smeer dik en regelmatig.
- Vergeet kwetsbare plekken niet in te smeren.
- Gebruik een lippenbalsem met beschermingsfactor.
- Draag een hoed, pet en zonnebril.
- Draag beschermende kleding.
- Een parasol is onmisbaar.
Wat gebeurt er in de huid door UV straling?
Onder invloed van UV-straling produceert je huid pigment (melanine) dat ervoor zorgt dat je huid verdikt en je een bruine kleur krijgt. Dit is een beschermingsreactie van je huid tegen de UV-stralen, maar het biedt slechts een beperkte bescherming tegen de gevaren van de zon.
Hoe beschermt de huid je tegen de zon?
Onder invloed van zonlicht gaan die cellen pigment aanmaken. Dat ligt als een soort beschermend kapje over de cellen in je huid en beschermt tegen te veel zon. Pigment heeft meestal een bruinige kleur en dit zorgt ervoor dat de huid verkleurt.
Wat is een ultraviolette straling?
Ultraviolet licht of ultraviolette straling – ook wel UV-licht of black light genoemd – is elektromagnetische straling, net buiten het gebied van het spectrum dat met het menselijk oog zichtbaar is. UV-licht is te onderscheiden in UV-A, (lange golven) UV-B en UV-C (korte golven). Ultraviolette stralen komen met het zonlicht uit de zon.
Wat kan te veel uv-straling veroorzaken?
Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken: op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid, maar ook een grotere kans op huidkanker. De hoeveelheid UV-straling hangt niet af van de temperatuur. Ook op een zonnige dag met lage temperaturen kan er veel UV-straling zijn.
Wat zijn de voordelen van uv straling?
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
Wat is de invloed van UV stralen op de huid?
Onder de invloed van UV stralen verdikt de opperhuid zich (voornamelijk effect UVB). UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV.