Inhoudsopgave
Wat zijn diabetes type 1 en diabetes type 2?
De bekendste zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Die soorten lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. Dat leidt vaak tot misverstanden, waardoor veel patiënten te maken krijgen met onbegrip en verwarring in hun omgeving. Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes type 2. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen, aangevuld met medicijnen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
Waarom hebben mensen met diabetes type 1 te weinig insuline?
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen. Vroeger heette diabetes type 1 ook wel ‘jeugddiabetes’.
Wat zijn voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1?
Voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1 zijn gericht op het onder controle houden van de bloedsuiker en op het goed zorgen voor hart en bloedvaten, om zo de kans op complicaties te verkleinen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen.
Is koolhydraten noodzakelijk bij diabetes type 1?
Bij diabetes type 1 moet de inname van koolhydraten in balans zijn met de hoeveelheid insuline. Net als iedereen hebben mensen met diabetes koolhydraten nodig als energiebron voor het lichaam. Sommige mensen kunnen evenveel koolhydraten nemen als mensen zonder diabetes, voor anderen is een voeding met minder koolhydraten beter.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen van diabetes?
De meest voorkomende diabetes symptomen zijn veel moeten plassen of urineren en een onlesbare dorst. Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht kan houden.
Welke klachten horen bij diabetes type 2?
De meeste symptomen van diabetes type 2 vallen in hetzelfde straatje zoals vele andere ziekten of zijn van die alledaagse klachten. Denk aan klachten zoals vermoeid zijn en gewichtsverlies. Daarnaast heeft niet iedereen duidelijk klachten die horen bij diabetes type 2.
Hoe wordt de diagnose diabetes gesteld?
De diagnose diabetes wordt officieel gesteld aan de hand van het meten van de bloedglucose: de hoeveelheid glucose in het bloed. Wanneer je diabetes hebt, is deze hoeveelheid te hoog. Dit geeft bij diabetes type 2 soms klachten, soms ook (nog) niet.
Hoe krijg je diabetes?
Hoe krijg je diabetes? Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers.
Hoe doe je een vermoeden van diabetes?
Bij een vermoeden van diabetes kun je het best contact opnemen met je huisarts. Hij zal het suikergehalte in je bloed, de zogenaamde bloedsuikerspiegel, laten bepalen. Deze meting gebeurt met een bloedafname. Voorafgaand mag je niet eten, want het opgenomen voedsel beïnvloedt het resultaat van de meting.