Inhoudsopgave
Wat zijn de voordelen van ontbossing?
Toch zijn mensen verantwoordelijk voor bijna 130.000 km² ontbossing per jaar.
- Bossen kunnen CO2 vastleggen en remmen de klimaatverandering af.
- Ze zijn meer dan bomen alleen.
- Mensen leven er ook.
- Ze houden ons koel.
- Ze houden de aarde koel.
- Ze doen het regenen.
- Ze bestrijden overstromingen.
- Ze betalen vooraf.
Waarom meer bomen?
Biodiversiteit. Voor onze fauna en flora zijn bomen van levensbelang. Door bomen te planten, geven we vogels, vleermuizen en insecten nest- en schuilplaatsen. Zij zorgen er op hun beurt voor dat plaaginsecten worden bestreden.
Waarom een boom in je tuin?
Een boom produceert zuurstof. Ook fijn, dankzij die fotosynthese komt er dus zuurstof vrij. Dat hebben wij weer nodig om te leven. Net als andere dieren. Ook best een plus dus.
Wat nemen bomen op?
Bomen groeien door koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht om te zetten in voedzame suikers en zuurstof. Dit gebeurt in groene bladeren en noemen we fotosynthese. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Bomen gebruiken zelf ook zuurstof voor hun stofwisseling.
Waarom ontbossing tegengaan?
Tijd om ermee te kappen! Ontbossing is één van de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit en voor het klimaat. Oorzaken van de aantasting en vernietiging van bossen: landbouw, overexploitatie voor houtwinning en voor de productie van houtskool, mijnbouw, ontwikkeling van infrastructuur en bosbranden.
Wat is het effect van ontbossing?
Ontbossing kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben. Dieren en planten (waarvan vele nog niet of nauwelijks onderzocht en beschreven zijn) kunnen verdwijnen en gehele ecosystemen kunnen ontregeld en uitgeroeid worden. Ontbossing is de oorzaak van erosie en draagt bij aan de opwarming van de Aarde.
Waarom meer bos?
Waar bossen groeien, komen overstromingen minder voor. Onder meer omdat er bij hevige regenval veel meer water in de bodem sijpelt en dus niet rechtstreeks in de rivieren stroomt. Mangrovebossen beschermen de kust tegen tsunami’s. Bossen beperken ook het risico op grondverschuivingen, lawines en zandstormen.
Waarom maken bomen vruchten?
We noemen een vrucht dus fruit wanneer deze voor mensen eetbaar is. Daarom is bijvoorbeeld een bosbes wel fruit. Waarom maken planten vruchten? Planten die vruchten maken, doen dat om hun zaadjes te beschermen, te voeden en door dieren te laten verspreiden.
Welke bomen absorberen meest CO2?
Welke bomen nemen het meeste CO2 op?
- De zilveresdoorn vangt veel CO2 op, en is populair bij bijen en andere insecten.
- De eik (steeneik, witte eik, wilgeneik, lauriereik en scharlaken eik) is aangepast aan allerlei omgevingen.
- De gele kornoelje is een kleine boom en heeft prachtige bloesems.
Welke gewassen nemen veel CO2 op?
Suikerbieten (hierboven genoemd) kunnen per hectare ongeveer 38.000 kilogram CO2 opnemen, terwijl eendenkroos ongeveer 500 ton (500.000 kg) per hectare op kan nemen.