Inhoudsopgave
Wat zijn de vijanden van de bladluis?
Natuurlijke vijanden van bladluizen
- Lieveheersbeestjes. Dit zijn de meest geliefde en meest bekende nuttige bestrijders van bladluis.
- Chrysopa. Iedereen kent de lieveheersbeestjes maar veel minder mensen kennen Chrysopa.
- Zweefvliegen.
- Oorwormen.
- Vogels.
- Galmug Aphidoletes Aphidimyza.
- Sluipwespen.
Welk dier eet luizen?
Bladluizen hebben vele natuurlijke vijanden. Het best gekend zijn de lieveheersbeestjes en vooral hun larven. Verder heb je de larven van gaasvliegen, zweefvliegen en van sommige galmugsoorten. Roofwantsen, oorwormen en sommige vogels eten ook luizen.
Wat doen mieren met bladluis?
Mieren beschermen de bladluizen omdat ze dol zijn op de honingdauw, dat plakspul, dat de bladluizen uitscheiden. Honingdauw is het teveel aan suikers dat de bladluizen niet nodig hebben en dus uitscheiden. Als dank voor de bescherming van de bladluizen, mogen de mieren ze melken.
Hoe vaak spuiten bladluis?
Vul de plantenspuit met koud water en richt deze op de luizen, ze waarderen de kou en de vochtigheid niet en zullen zodoende sterven. Herhaal dit proces elke paar dagen om de plaag helemaal te verwijderen. Kijk bij dit proces wel uit voor kruisbesmetting door het water naar andere planten te spuiten.
Hoe krijg je bladluis weg?
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Waar komen luizen op af?
Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen. Springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen of maken van selfies de hoofden elkaar raken.