Wat zijn de urinewegen?

Wat zijn de urinewegen?

De urinewegen bestaan uit: de nieren, urineleiders, de blaas en de urinebuis (plasbuis). De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en maken daar urine van. Vanuit iedere nier loopt een urineleider (ureter) naar de blaas. In de blaas wordt de urine tijdelijk opgeslagen totdat je naar het toilet gaat.

Wat is een urinewegsteen?

Urinewegstenen is een term die verwijst naar iedere vorm van steenvorming in de nier, urineleider en/of blaas. Afhankelijk van de plaats waar de betreffende steen is gevormd, wordt deze ‘niersteen’, ‘uretersteen’ (ureter betekent ‘urineleider’) of ‘blaassteen’ genoemd. Kolieken is het meest kenmerkende symptoom.

Wat is het urinewegstelsel?

Het urinewegstelsel bestaat uit een aantal organen die urine produceren en vervolgens afvoeren. Het heeft twee delen, namelijk de hogere urinewegen en de lagere urinewegen. Tot de hogere urinewegen behoren de nieren en de urineleiders. De blaas en de urinebuis behoren tot de lagere urinewegen.

Wat zijn de symptomen van urineweginfectie?

Veelvoorkomende urineweginfectie symptomen zijn een stekende en hevige pijn in de (onder)buik en/of onderrug; vaak moeten plassen; loze aandrang; branderig gevoel tijdens of vlak na het plassen. Bij kinderen kunnen de symptomen over het hoofd worden gezien of worden toegeschreven aan een andere oorzaak.

Wat is een troebele urine?

Troebele urine. Troebele urine kan onschuldig zijn, maar ook wijzen op een aandoening. Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten.

Wat is urineweginfectie?

Een urineweginfectie is eigenlijk een verzamelnaam voor zowel een blaasontsteking als een nierbekkenontsteking. Oorzaak van een urineweginfectie . Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener is de darmbacterie Escheria Coli. Blaasontsteking (cystitis)

Het urinewegstelsel bestaat uit twee nieren met beide een nierbekken, de urineleiders, de blaas en de plasbuis. In het nierbekken wordt de urine opgevangen. Vanaf allebei de nierbekken loopt een urineleider. De urineleiders lopen naar de blaas waar ze onder een schuine hoek een uitmonding in de blaas hebben.

Wat is een urinewegstelsel?

Het urinewegstelsel vormt een filtersysteem voor het bloed. De nieren en urinewegen van het urinewegstelsel zorgen er namelijk samen voor dat afvalstoffen worden uitgescheiden die in het bloed zitten. Dit bloed krijgen de nieren via de zogenaamde nierslagaders. De nierslagader is een aftakking van de aorta. De aorta is de grote lichaamsslagader.

Een urineweginfectie is een infectie (ontsteking) van de urinewegen. De urinewegen bestaan uit de plasbuis, de blaas en de urineleiders. De urineleiders verbinden de nieren met de blaas. De urine verlaat het lichaam via de plasbuis.

Een urineweginfectie is een infectie of ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen, die bestaan uit het nierbekken, de urineleiders, de blaas en de urethra (plasbuis of urinebuis). Dit zijn de structuren waar de urine passeert voordat het uit het lichaam is verwijderd.

Wanneer zijn vrouwen vatbaar voor een urineweginfectie?

Tijdens de zwangerschap zijn vrouwen vatbaarder voor het ontwikkelen van een urineweginfectie. Na de menopauze hebben vrouwen meer kans op een urineweginfectie. Dit heeft te maken met daling van het oestrogeengehalte. Oestrogeen is een hormoon dat de aanwezigheid van de goede lactobacillen bevordert.

Wat is acute urineweg infectie bij mannen?

Acute urineweg infectie bij mannen. De meeste mensen worden getroffen door een acute urineweg infectie. Plotseling hebben ze last van pijn bij het plassen, en heeft de urine een troebele kleur met soms sporen van bloed. Zo kunnen mannen last krijgen van een prostaatontsteking.

Wat zijn klachten bij het urineren?

Klachten bij het urineren, zoals het moeilijk op gang komen van de mictie, een zwakkere straal, moeilijk te bedwingen aandrang, minder goed uitplassen, nadruppelen en toegenomen mictiefrequentie overdag en ’s nachts. In de internationale literatuur wordt hiervoor de term lower urinary tract symptoms (LUTS) gebruikt.

Wat zijn de symptomen van urineretentie?

Symptomen van urineretentie zijn onder meer: even moeten wachten voordat de urinestroom op gang komt; de blaas niet helemaal leeg kunnen plassen; een zwakke urinestraal die herhaaldelijk stopt;