Wat zijn de taken van een werkbegeleider?

Wat zijn de taken van een werkbegeleider?

De twee kerntaken hierbij zijn het realiseren van leervoorwaarden op de werkplek en het opleiden, begeleiden en mede beoordelen van de studenten. De werkbegeleider heeft verschillende rollen. De rol van organisator, opleider, begeleider en beoordelaar (Boog, 2010).

Wat doet een werkbegeleider in de zorg?

De werkbegeleiding staat ten dienste van de uitvoering van goede behandeling en diagnostiek ten bate van de cliënt. De werkbegeleider staat model als beoefenaar van het vak. En ook beseffen werkbegeleiders dat zij er verantwoordelijk voor zijn dat de deelnemer op de werkplek voldoende kan leren.

Welke wijze van begeleiden zijn er?

Wil je een stagiair goed kunnen begeleiden, dan heb je bij voorkeur de volgende competenties in huis:

  • Coachen.
  • Inzicht in leerstijlen.
  • Feedback geven.
  • Feedback ontvangen.
  • Bevorderen van reflectie.
  • Luisteren.
  • Inlevingsvermogen.
  • Complimenten geven.

Welke rol pakt de werkbegeleider op bij het leren van aankomende professionals?

De rol van de werkbegeleider De werkbegeleider is de vaste aanspreekpersoon voor de student en is er ver- antwoordelijk voor dat de student kan en mag leren op de werkplek. Kennis- centrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport Calibris (www. cali- bris.

Wat is methodische werkbegeleiding?

Methodische stappen voor werkbegeleiding. Creëren van een veilige leeromgeving. Leren stimuleren: door reflectie/door te coachen/door het stellen van vragen. Begeleiding aanpassen aan de student.

Wat verwacht je van een praktijkbegeleider?

Van de praktijkopleider wordt verwacht dat zij in staat is werkbegeleiders te begeleiden bij het uitvoeren van hun taken. Tevens moet zij in staat zijn een leerplan van de (zelfsturende) leerling op te stellen en uit te (laten) voeren, evenals een plan voor alle betrokkenen bij het leerproces.

Wat is een goede praktijkbegeleider?

Wat de praktijkopleider verder kenmerkt is zijn leergierigheid, open houding, geduld, overtuigingskracht, onderhandelingsvaardigheden en doorzettingsvermogen.