Wat zijn de redenen voor de doodstraf?
Ze dienen om de samenleving een signaal te geven, de samenleving tegen misdadigers te beschermen en de schuldige te dwingen tot verbetering van zijn gedrag . De doodstraf zou nodig zijn als uiterste straf voor de zwaarste misdrijven.
Kan de doodstraf opnieuw ingevoerd worden in België?
Het belang van dit protocol ligt vooral in het feit dat, als gevolg van de ratificatie, België de doodstraf niet opnieuw kan invoeren. Voorts moet nog opgemerkt worden dat de doodstraf niet enkel in vredestijd, maar evenmin in oorlogstijd mag ingevoerd worden.
Wat is de geschiedenis van de doodstraf?
De doodstraf werd sinds de oprichting van de staat in 1948 twee maal uitgevoerd. De eerste executie betrof Meir Tobianski, een officier van het IDF, die onschuldig was en later werd gerehabiliteerd, de tweede de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann.
Waar is de doodstraf in gebruik?
In de meeste westerse landen is de doodstraf niet meer in gebruik, met als belangrijkste uitzondering de meeste staten van de Verenigde Staten. In de meeste Aziatische en Afrikaanse landen bestaat de doodstraf wel, al wordt hij met name in westelijk Afrika (uitgezonderd Guinee) niet meer toegepast.
Hoe is de doodstraf afgeschaft in Nederland?
Negen jaar na de laatste terechtstelling in 1861 werd de doodstraf in het Nederlandse burgerlijke strafrecht afgeschaft. Sinds 1983 staat het in de Grondwet even simpel als dwingend: de doodstraf kan niet worden opgelegd. Wie de doodstraf in Nederland opnieuw zou willen invoeren, moet dus allereerst de Grondwet wijzigen.
Wat was de doodstraf in de middeleeuwen?
De Middeleeuwen. In Europa werd tijdens de Middeleeuwen de doodstraf veelvuldig toegepast, voor veel verschillende misdrijven. Om een voorbeeld te geven; in de 18e eeuw kon je voor 222 verschillende misdrijven in Groot-Brittannië de doodstraf krijgen (waaronder voor het illegaal omkappen van een boom). In de Middeleeuwen kende men dan ook veel