Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de plichten van de overheid?
- 2 Welke uitgavenposten zijn bij wet verplicht?
- 3 Wat staat er allemaal in de Miljoenennota?
- 4 Wat is de taak van de gemeente?
- 5 Welke lagen kent de overheid?
- 6 Wat is de rol van de overheid op politiek en juridisch gebied?
- 7 Wat zijn de bevoegdheden van de decentrale overheid?
- 8 Welke functies hebben de overheid in de samenleving?
Wat zijn de plichten van de overheid?
De meeste plichten worden door middel van wetten opgelegd. Zo kennen we de leerplicht, de plicht om verkeersregels en andere voorschriften na te leven, de plicht om belasting te betalen en de plicht om voor de rechter als getuige op te treden.
Welke uitgavenposten zijn bij wet verplicht?
Bij bijvoorbeeld Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn de juridisch verplichte uitgaven te vinden bij de posten inkomensoverdrachten, bijdragen aan ZBO’s, aan andere begrotingen en aan sociale fondsen.
Wat is gemeentelijke wetgeving?
Een gemeentelijke verordening is een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die vaak tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Op grond van de gemeentewet mogen en moeten gemeenten verordeningen uitvaardigen en ook sanctioneren.
Hoe heet het koffertje van Prinsjesdag?
Het koffertje van minister Lieftinck is tegenwoordig een museumstuk uit het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam. Toch is het originele koffertje uit 1947 nog een keer gebruikt tijdens Prinsjesdag in 2015. Valerie Kuypers Het koffertje in de Tweede Kamer met daarop de handschoenen van minister Dijsselbloem.
Wat staat er allemaal in de Miljoenennota?
In de Miljoenennota staan de verwachte ontwikkelingen, belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar. De Miljoenennota beschrijft wat die plannen kosten en geeft de financiële- en economische situatie van Nederland weer.
Wat is de taak van de gemeente?
De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen: het vormen van de volksvertegenwoordiging, het stellen van kaders en het controleren van het college (burgemeester en wethouders samen).
Welke soorten overheid zijn er?
Wie vormen de overheid?
- Rijksoverheid (regering, ministeries, Eerste en Tweede Kamer)
- Provincies.
- Gemeenten.
- Hoge Colleges van Staat.
- Adviesorganen.
- Waterschappen.
- Openbare lichamen voor beroep en bedrijf.
- Zelfstandige bestuursorganen.
Welke plichten bestaan er?
Plichten die bij burgers berusten zijn volgens het VN-verdrag (BuPo) onder meer het verlenen van openbare diensten in tijden van nood, contractuele verplichtingen en de verplichting, ook voor staten, tot bevordering en naleving van de mensenrechten.
Welke lagen kent de overheid?
De overheid bestaat uit drie lagen: de centrale of rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Andere delen van de overheid zijn in eerste instantie op grond van hun functie ingedeeld.
Wat is de rol van de overheid op politiek en juridisch gebied?
De Rijksoverheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Daarnaast bereidt het Rijk plannen van de regering en het parlement voor.
Wat is de rol van de overheid in een verzorgingsstaat?
In een verzorgingsstaat zorgt de overheid voor welvaart en welzijn voor alle burgers in de samenleving. Met welvaart bedoelen we dat mensen voldoende inkomen krijgen om van te kunnen leven en met welzijn gaat het om de gezondheid van mensen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op drie onderwerpen: Sociale zekerheid.
Wat is de hoogste bevoegdheid van de overheid?
De overheid is het hoogste bevoegd gezag op een bepaald territorium of grondgebied. Zo spreekt men van nationale (“landelijke” of “rijks-” in Nederland – “federale” in België), provinciale, gemeentelijke of gewestelijke overheid. Meestal wordt ook de rechterlijke macht tot de overheid gerekend.
Wat zijn de bevoegdheden van de decentrale overheid?
De decentrale overheid bestaat uit provincies, gemeenten en waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Omdat Nederland een gedecentraliseerde eenheidsstaat is, hebben deze weliswaar eigen bevoegdheden, maar alleen op die gebieden waarop zij niet in de bevoegdheid van het Rijk treden.
Welke functies hebben de overheid in de samenleving?
De overheid heeft een specifieke rol in de samenleving. Zij heeft veel uiteenlopende functies en taken, die voor een aanzienlijk deel afwijken van wat elders in de samenleving gebeurt. Deze functies kan men indelen naar ordenende, presterende, sturende en arbitrerende functies. Meer specifiek kunnen deze functies zijn: