Wat zijn de oorzaken van slikken?

Wat zijn de oorzaken van slikken?

Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere spieraandoeningen, schildklierproblemen en medicijngebruik. Slikproblemen herken je onder andere aan vaak slikken, moeite met eten, langzamer eten, hees- en schorheid en/of pijn bij het slikken.

Wat zijn symptomen van slikproblemen?

Symptomen slikproblemen Moeite met slikken Bij slikproblemen kan je moeite hebben om eten door te slikken en kan je hierbij ook pijn ondervinden. Doordat eten en drinken zo moeizaam is ga je noodgedwongen langzamer eten. Bij sommige mensen kan het zelfs negatief zijn voor hun eetlust, wat dan weer kan leiden tot gewichtsverlies. Bijkomende

Waarom hebben mensen moeite met slikken?

Mensen die moeite hebben met slikken, hebben meestal te maken met de aandoening dysfagie. Dysfagie houdt in dat het slikken moeilijk is en heel moeizaam verloopt. Slikproblemen kunnen dermate ernstig worden dat ze kunnen leiden tot afagie, d.w.z. het niet meer kunnen slikken.

Kan het slikken van de medicijnen problemen geven?

Het slikken van de medicijnen zelf kan ook problemen geven. Mensen geven aan de medicijnen niet weg te krijgen of hebben het gevoel dat de medicijnen achter in de keel blijven hangen. De medicijnen kunnen dan het beste met appelmoes, vla of yoghurt worden ingenomen, in plaats van met water.

Hoe voorkom je slikproblemen?

Slikproblemen herken je onder andere aan vaak slikken, moeite met eten, langzamer eten, hees- en schorheid en/of pijn bij het slikken. Het aanpassen van je voeding kan helpen slikproblemen te verminderen. Rustig eten en voldoende drinken bevorderen het slikproces.

Is slikken verstoord?

Een beroerte, de ziekte van Parkinson of dementie bijvoorbeeld, kunnen leiden tot zogenaamde coördinatieproblemen in de slikbeweging. Het samenspel van de spiergroepen die betrokken zijn bij het slikken is verstoord. Daarnaast kan het gevoel in de mond verminderd zijn.

Heb je moeite met slikken?

Heb je moeite met slikken dan heb je last van de medische aandoening “dysfagie” of eenvoudigweg: slikproblemen. Vaak liggen slokdarmaandoeningen aan de basis van dit slikproblemen, maar ook andere aandoeningen kunnen dysfagie veroorzaken.

Hoe gebeurt het eigenlijke slikken in de keelholte?

Het eigenlijke slikken gebeurt buiten de wil om, dus onwillekeurig. De keelholte bevat dan ook bovenaan meer dwarsgestreept (willekeurig) spierweefsel en onderaan meer glad (onwillekeurig) spierweefsel. Allereerst wordt de spijsbrok (bolus) achterop de tong gebracht naar de ruimte tussen de verhemeltebogen.