Wat zijn de oorzaken van groeipijn?

Wat zijn de oorzaken van groeipijn?

Oorzaken. De oorzaak van groeipijn is onbekend. We weten wel dat het niets te maken heeft met het groeien op zich, omdat groeien geen pijn doet. Bovendien gebeurt het grootste gedeelte van de lengtegroei in de groeischijven boven en onder de knie, terwijl kinderen met groeipijn zelden klagen van kniepijn.

Wat kun je doen aan groeipijnen?

Wat kun je zelf doen tegen groeipijn?

  1. Wrijven: groeipijn wordt minder als je over de benen van je kind wrijft.
  2. Strekken: het strekken van de de benen kan de pijn verlichten.
  3. Warmte: de pijn wordt minder als je de benen warm maakt.
  4. Pijnstillers: de pijn kan zo hevig zijn, dat je je kind een pijnstiller kunt geven.

Wat zijn symptomen van groeipijn?

Symptomen groeipijn Het symptoom van groeipijn is voornamelijk pijn in de benen. Groeipijn in de armen komt vrijwel nooit voor. Groeipijn bevindt zich meestal in en rond de knieën en scheenbenen. De pijn treedt meestal ’s nachts op en is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn.

Hoe lang kun je groeipijn hebben?

Groeipijn zit meestal in beide onder- of bovenbenen. Doorgaans begint het ’s avonds of ’s nachts. Je kindje kan er zelfs wakker van worden. De pijn duurt zo’n tien tot vijftien minuten en wordt dan vanzelf weer minder.

Hoe lang duurt groeipijn kind?

Groeipijn duurt nooit zo heel lang: zo’n tien minuten tot een kwartiertje. Maar de pijn kan met scheuten komen en goed pijnlijk zijn zodat je peuter er wakker van wordt. De pijnscheuten kunnen ook meerdere keren per nacht optreden, waardoor je peuter dus vaker wakker wordt.

Hoe weet je of je nog een groeispurt krijgt?

Tijdens de groeispurt kan je meer honger hebben. Of kan je tijdelijk het gevoel hebt dat je anders beweegt, bijvoorbeeld wat slungeliger. Dat komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om aan je nieuwe lengte te wennen.

Wat is botpijn?

Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt ‘aanraken’. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.

Hoe herken ik groeipijn kind?

Geeft uw kind wel eens aan last te hebben van scherpe pijnscheuten die diep in het been of armen te voelen zijn? Deze pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door groeipijn. Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid.

Hoe herken je groeipijn kind?

Hoe kun je het herkennen? De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal ’s avonds en ’s nachts, maar doorgaans niet ’s ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. ’s Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.

Wanneer komt Groeipijn voor?

Meestal komt de pijn in aanvallen die ongeveer een kwartier duren. Het kind voelt scherpe pijnscheuten diep in het been en soms ook in de armen. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Het is verder ongevaarlijk. Groeipijn komt dus vooral ’s nachts voor.

Hoe kunnen groeipijnen voorkomen bij kinderen?

Groeipijnen kunnen voorkomen bij kinderen vanaf ongeveer drie jaar. Wanneer een kind klaagt over diepe pijn in beide benen, spreekt men van groeipijn. Het treedt vooral op aan het einde van de dag en ’s nachts. Overdag heeft het kind er vaak geen last van.

Wanneer komt Groeipijn bij meisjes voor?

Groeipijn komt bij meisjes doorgaans voor tussen de twee en elf jaar. Jongens groeien iets later en kunnen er van hun tweede tot hun dertiende last hebben. De grootste groep kinderen die er last van heeft, is tussen de vier en acht jaar oud. Meisjes hebben iets vaker last van groeipijn dan jongens.

Wanneer treedt de Groeipijn op?

Groeipijn treedt meestal ’s avonds en ’s nachts op en verdwijnt over het algemeen na tien tot vijftien minuten. Waarom kinderen er ’s nachts last van hebben, is evenmin duidelijk. De pijn kan zo hevig zijn dat kinderen er wakker van worden. Je kind kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen.