Wat zijn de onderdelen in een stroomkring?

Wat zijn de onderdelen in een stroomkring?

Een stroomkring is een circuit van kabels, batterijen, apparaten en schakelaars. Om apparaten die aangesloten zijn in de stroomkring te laten werken moet de elektriciteit van de ene naar de andere kant kunnen stromen. Vandaar de naam stroomkring.

Hoe zijn de stopcontacten in huis dus geschakeld?

Voor de meeste apparaten wordt een parallel schakeling gebruikt. In een parallel schakeling staan de onderdelen naast elkaar. Als 1 onderdeel uitvalt zullen de andere onderdelen ongestoord blijven werken.

Waar denk je aan bij elektriciteit?

Verlichting, bijvoorbeeld de straatverlichting of de lampen thuis. Verwarming, bijvoorbeeld in je auto of met een straalkachel. Koeling, bijvoorbeeld in een koelkast of met een airconditioning. Voor het gebruik van huishoudelijke apparaten via het stopcontact, zoals een stofzuiger, wasmachine of droger.

Waarom stroom van plus naar min?

Elektronen zijn negatief geladen atomen die worden aangetrokken door de pluspool. Men zegt dus nog steeds dat stroom van plus naar min loopt, maar de daadwerkelijke deeltjesstroom stroomt juist van min naar plus.

Hoe vloeit stroom?

Elektrische stroom stroomt altijd van de plus naar de min kant van een spanningsbron. Dit is dus tegengesteld aan de elektronen die door een draad stromen, die gaan van min naar plus!

Welke draad wordt geschakeld?

De schakeldraad is de voortzetting van de fasedraad na een schakelaar, die zorgt voor de stroomtoevoer naar een verbruiker, meestal een of meer lampen, vanaf de schakelaar. Bij een wisselschakeling of bij een kruisschakeling zijn ook de draden tussen de schakelaars schakeldraden.

Is de stroomsterkte overal hetzelfde?

Bij een serieschakeling geldt: “De stroomsterkte is overal gelijk.” De algemene formule voor stroomsterkte in een serieschakeling ziet er zo uit: Itot = I1 = I2 = Elektrische apparaten thuis zijn parallel geschakeld.