Wat zijn de nadelen van atorvastatine?

Wat zijn de nadelen van atorvastatine?

Bijwerkingen van atorvastatine

  • Neusklachten, keelpijn en neusbloeden.
  • Hoofdpijn.
  • Buikpijn, misselijkheid, verstopping, winderigheid, zuurbranden en diarree.
  • Rugpijn, spier- en gewrichtspijn.
  • Verhoogde bloedsuikerspiegel.

Heeft atorvastatine bijwerkingen?

Maagdarmklachten, zoals buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden of diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt.

Wat is de beste tijd om atorvastatine in te nemen?

U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

Welke statine s avonds innemen?

Belangrijk om te weten over simvastatine

  • Simvastatine verlaagt cholesterol en andere bloedvetten in uw bloed.
  • Bij een te hoog cholesterol en bij hart- en vaatziekten.
  • Neem simvastatine ’s avonds in. ’s Nachts maakt uw lever namelijk meer cholesterol aan.

Welke statines in de avond innemen?

Hieruit volgt dat simvastatine, één van de meest voorgeschreven statinen in Nederland, conform de voorschriften van de fabrikant beter ’s avonds ingenomen kan worden, omdat de serumcholesterolconcentratie hoger is als het middel ’s ochtends wordt ingenomen.

Welke medicijnen versterken atorvastatine?

De volgende medicijnen kunnen de bijwerkingen van atorvastatine versterken. Waarschuw uw arts of apotheker bij onverklaarbare hevige spierpijn, spierzwakte, minder plassen en donkere, bruine urine. Overleg met uw arts als u een van deze medicijnen voorgeschreven krijgt. 20 August 2020.

Hoe verlaagt atorvastatine bloedvetten?

Atorvastatine verlaagt een aantal bloedvetten, zoals cholesterol, en vermindert aderverkalking. Bij verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten of grote kans daarop (bijvoorbeeld door diabetes of hoge bloeddruk). Door het elke dag te gebruiken, heeft u minder kans op een hartinfarct of een beroerte.

Wat zijn de voordelen van statines?

Van statines is aangetoond dat ze het risico op diabetes vergroten door enkele verschillende mechanismen. Het belangrijkste is dat ze insulineresistentie verhogen, wat zeer schadelijk voor je gezondheid zou kunnen zijn.