Inhoudsopgave
Wat zijn de indicaties om je handen te wassen?
De ‘vijf momenten van handen reinigen’ zijn hierbij het uitgangspunt:
- Voordat een patiënt wordt aangeraakt.
- Voordat er wordt schoongemaakt of er begonnen wordt aan een medische procedure.
- Na contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen.
- Na fysiek patiëntencontact.
- Na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.
Was regelmatig je handen?
Het is belangrijk om regelmatig en op de juiste manier de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Op de handen zitten dan ook altijd bacteriën en virussen.
Wat doen we door de handen goed te wassen?
Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) (link is external) 4 geeft aan dat we door onze handen goed te wassen de kans verkleinen dat we zelf of iemand in onze omgeving ziek wordt. Zo’n 47 procent van de ziektes is zelfs te voorkomen door de handen goed te wassen6.
Hoe maak je je handen goed nat?
Maak je handen goed nat. Neem wat vloeibare zeep uit een pompje. Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep. Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
Wat is hand wassenis belangrijk?
Handen wassenis dan ook zeer belangrijk om infecties te voorkomen. Dit betreft onder andere een verkoudheid en griep. Door het goed wassen van de handen kan deze kans op infectie aanzienlijk gereduceerd worden, gezien het feit dat hierdoor bacteriën van de hand verwijderd worden.
Hoe voorkom je ziekteverwekkers in je handen?
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.